Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремена Станилова за духовността и кризите

| обновено на 18.07.22 в 17:44
Снимка: Личен архив

Кремена Станилова е психотелесен психотерапевт и наскоро издаде третата си книга „Духовността като шанс“. „Помагам на хората да намират верния изход в житейските лабиринти“, казва Кремена Станилова и признава, че вече е фокусирана върху следващата тема, която ще се превърне в книга номер четири.

„Истината е, че кризите са част от живота ни. Нито един човек не е избягал от кризата. Кризите са нашият начин да минаваме от един етап в живота си в друг. Те могат да бъдат универсални за всички хора, могат да бъдат и индивидуални. Всички минаваме едни такива универсални кризи, от етап в етап, но всъщност кризата се различава по това, че още се държим за някакво старо - стари навици, стари гледни точки. Новият период слага друга задача, да извадим други умения, да развием други навици. Кризата е точно на прага между старото и новото. И тя е по-дълга и по-дълбока, ако ние се противим да минем през този праг и да оставим зад прага нещо, което вече не работи. Имаме и такива индивидуални, когато се налага да се разделим с партньор или да сменим работа. Това, също, може да бъде някаква криза. Дори и чисто индивидуално да трябва да пораснем, да сменим някаква гледна точка. Истината е, че ние завършваме една криза и се запътваме към нова криза. Така, че кризите са неизбежни“, казва Кремена Станилова.

Оказва се, че голяма част от хората драматизират кризите. А, духовността се проверява в кризите. В книгата си „Духовността като шанс“ тя пише, че духовността се проверява, именно, във война, път или криза. Духовният подход предполата ние да оставим нещата назад, да приемем, че е необходима кризата и да бъдем достатъчно отворени, и смели да посегнем към новото или да поставим под съмнение собствената си правилност към настоящия момент. Да кажем „добре дошло, ново“.

Повечето хора драматизират, защото не осъзнават, че кризата е онази нула през, която трябва да минем за да превключим от една скорост на друга. Именно, минавайки от един етап в друг, ние не можем без криза. Кризата ни кара да променим нещо.

Духовността, от своя страна, е плод на две неща, на смелост и на човечност. Смелост да поставим под съмнение онова, в което вярваме, защото е възможно да не виждаме цялата картина. Смелост да признаем, че може би не можем да я видим и имаме нужда от помощ. Смелост да заявим, че сме уязвими и неразбиращи. Уязвимостта е нашата безпомощност – не знам, не мога, не разбирам. Точно на прага на новото, ние сме като онези новородени бебета, които с плача си казват – не знам, не мога, не разбирам. Но, егото на големия човек се противи не иска да потърси помощ, да признае уязвимостта си и да се отнесе мило към човешката си природа. Затова духовността ни е плод и на човечността. Най-човешкото нещо е да признаем, че сме уязвими, че не сме всемогъщи. Да имаме смелостта да отстъпим от гледната си точка, да дадем назад, да включим колата на задна скорост, за да влезем в нов коловоз и да огледаме отзад ситуацията.

Духовността е дете на човечността, когато ни е трудно и на смелостта да поставяме под съмнение гледните си точки, и да влизаме в новото и неизвестното.

Още за духовността, смелостта, кризите, пробивите, уязвимостта и агресията, като живителна сила, чуйте в интервюто на Кремена Станилова за неделния „Шейкър“.

Информацията е в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

За астрономията и още нещо

На Световния ден на астрономията говорим с доц. Никола Петров от Националната обсерватория в Рожен. -Наблюдава ли се през последните години засилен интерес към вашата наука? -Тук определено мога да кажа да. Астрономията е за повечето хора по принцип вълнуваща част от научните дейности. В областта на астрономията, наистина, последните 10- 15..

публикувано на 14.05.24 в 17:15
Григор Димитров

Гришо отпадна на Мастърса в Рим

Григор Димитров отпадна от осминафиналите на турнира от сериите Мастърс 1000 в Рим, след като загуби от Тейлър Фриц с 2:6, 7:6 (11), 1:6 за близо два часа и 45 минути. Двубоят започна по-добре за 11-ия в схемата американец, който с два пробива поведе в общия резултат, въпреки че Григор имаше цели седем брекпойнта, но не материализира нито един от тях...

публикувано на 14.05.24 в 16:00

Ден в планината с "Български щит"

На 19 май в Родопите над Пловдив, Сдружение "Български щит" кани всички активни хора да преживеят един забавен и изпълнен с много полезна информация ден в планината, който не само ще освежи всички присъстващи с глътка въздух сред природата, но ще бъде чудесна възможност за придобиване на полезни умения.  По думите на Спас Паунов, от екипа на..

публикувано на 14.05.24 в 15:23
Мамин Санянг

Минал през "Байерн" започна проби в "Локомотив"

Футболистът Мамин Санянг започна официално пробен период в "Локомотив" (Пловдив). Играчът ще тренира с “черно-белите” до края на седмицата. Мамин Санянг е роден на 06.02.2003 г.одина в Гамбия, но притежава и немски паспорт. В момента е собственост на "Хановер" 96 и се състезава в дублиращия отбор на хановерци. Мамин Санянг играе основно като дясно..

публикувано на 14.05.24 в 11:14
Елена Родимова

Динамиката на съвременните връзки и взаимоотношения

Съвременните връзки и взаимоотношения са една от най-коментираните теми в съвременното общество. Те претърпяха значителни промени в резултат на развитието на технологиите, както и на редица социални и културни трансформации. В този контекст, съвременната култура на срещите може да се превърне в истинско изпитание както за по-младите,..

обновено на 13.05.24 в 18:49