Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщането ми като директор на ВМЗ не е реванш, а оценка

| обновено на 19.08.22 в 12:25
Снимка: Архив БНР

„Честата смяна на ръководството на ВМЗ-Сопот играе негативна роля. Когато има дълъг хоризонт, тогава ръководителят може да прогнозира къде какво да направи, за да подобри средата на работата. Късият хоризонт не позволява това. Не е добре за самата фирма като цяло."

Това заяви пред Радио Пловдив Иван Стоенчев, който отново поема поста директор на сопотския оръжеен завод.

Той посочи, че връщането му като директор не е реванш, а, може би, е оценка за неговата работа.

Стоенчев отказва да коментира евентуална приватизация на ВМЗ и каза, че такова решение може да вземе само Народното събрание. Той припомни, че заводът е в забранителния списък на предприятията, които не могат да бъдат приватизирани.

„Този ​​бизнес, в който работим, обичаме тишината. А през последните дни много се шуми около ВМЗ “, доставя Иван Стоенчев.

„В последно време се чува, че са подписани договори със строителни фирми, че са платени залпово средства по тези договори. Странно е, че се говори за социална политика на ръководството, а в това време се назначават не малко хора администрация и се подписват залпово договори с обезщетения, които са немалка сума в случай на уволнение на тези хора. 

Това означава, че някой се подготвя евентуално да не се основава във завода, а да получи средства, които не кореспондират с така обявената социална политика от ръководството", категоричен е Иван Стоенчев.

Той каза, че не може да коментира кои са тези хора, но посочи, че са назначени от сегашния изпълнителен директор.

Иван Стоенчев определи като голям сигнала на синдикатите във ВМЗ-Сопорт, че производството е намаляло. По думите му, е необходимо да се отдели внимание на този сигнал.

Доколко това е така, може да се каже след като новото ръководство влезе в завода, а това ще стане след това като  то регистрирано, уточни Стоенчев. 

Съветът на директорите няма право да продава недвижимо имущество на дружеството. Това става със съгласието на принципа, а принципът е Държавната консолидационна компания, коментира още Иван Стоенчев.

Той обясни, че всичко това, което е обявено за продажба, е задействано като процедура още миналата година от Агенцията за публичните предприятия.

Що се отнася до дивидентите на ВМЗ, Стоенчев заяви, че печалбата през второто тримесечие е 48 милиона лева. За полугодието печалбата пада на 46 милиона. Резултатите, които постигнахме, сега вече се осчетоводяват като данни, посочи назначеният отново директор на ВМЗ-Сопот. 


Междувременно, сегашното ръководство на ВМЗ-Сопот обяви, че ще даде днес пресконференция. Срещата с медиите е насрочена за 14 часа в сградата на управлението на завода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48