Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайванец ще кара за "Цар Симеон 1898"

ПКД "Цар Симеон 1898"
Снимка: БФ Колоездене

33-годишният Ийн Чин Ванг от Тайван е изненадващото ново попълнение на Пловдивското Колоездачно Дружество "Цар Симеон 1898" за 69-ата международна колоездачна обиколка на България. Това съобщи за Радио Пловдив главният треньор Петър Павлов. Останалите в тима са Николай Генов, Дениз Рюстемов, Константин Маринков, Кристиян Тренчев и Стефан Георгиев.

"Нямаме проблеми с комуникацията, владеем достатъчно езици, с него се разбираме на англлийски. Надавям се на добро представяне и да защитим традициите на едно от най-старите колоездачни дружества в България", заяви най-опитният в тима Николай Генов.

Рекорден награден фонд от 25 000 лева и обща дължина от 801 километра ще премине 69-ата колоездачна обиколка на България, която започва този уикенд в столицата. 

Организаторите от Българската федерация по колоездене разкриха задоволството си, че за трета поредна година едно от най-старите велосипедни състезания в Европа ще се състои, като интересът към него е небивал. Общо 128 клубни и национална отбора са изразили желание за участие в Обиколката, която ще започне на 27 август и ще финишира на 1 септември. На старт се очаква да застанат около 20 отбора и приблизително 120 колоездачи.

Сред тимовете, които ще участват, са националните отбори България, Сърбия и Република Северна Македония. Българският тим е съставен от трима колоездачи от клуб Несебър и трима, които карат за френския отбор Мартик. От клубните отбори най-впечатляващото име е това на американския проконтинентален "Ново Нордиск", но много силни заявки дават и полските "Востер" и "Мазовше", които участваха в Обиколката на Дания, както и от германския "Пи енд Ес Беноти", който е лидер в Бундеслигата. Победителите в последните две издания на състезанието - полякът Патрик Стош (Востер) и германецът Имануел Щарк (Пи енд Ес Беноти) са сред заявените участници.

Обиколката ще започне с еднокилометров пролог около храм-паметника "Свети Александър Невски" на 27 август. Откриването на състезанието ще започне от 16:00 часа, като организаторите са предвидили програма, както и изложба на ретро велосипеди по повод 120 години колоездене в България.

Първият състезателен етап е на 28 август, а стартът му ще бъде в 12:15 пред Националния стадион "Васил Левски". Той е и този с най-голяма дължина - 177 километра от София до Пловдив. На 29 август е вторият етап - Пловдив (Граф Игнатиево) - Троян. 

На 30 август ще бъдат проведени два полуетапа - Троян - Габрово, а след това и Трявна - Сливен. Предпоследният четвърти етап е на 31 август - Сливен - Бургас, а Обиколката ще завърши на 1 септември с отсечката Чирпан - Момчилград. Финалният етап за пръв път ще изпрати Обиколката на България в Родопите, похвалиха се организаторите.

"Цялата обиколка струва около 350 хиляди лева. От Министерството на младежта и спорта ни отпуснаха 172 хиляди лева, като само охраната от страна на полицията ще ни излезе към 220 хиляди лева. Това прави организирането на подобно събитие изключително трудно, а без помощта на нашите спонсори - невъзможно. В много държави в чужбина охраната на колоездачните състезания се поема от общините, през които се преминава. За съжаление в България не е така. Говорили сме с предишното ръководство на министерството по този въпрос и се надявам след изборите да се намери някакво решение", заяви президентът на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Любослав Пенев

Любо Пенев: Аз и екипът ми оставаме в Локо

Старши треньорът на Локомотив (Пловдив) Любослав Пенев и неговият щаб  ще продължат да изпълняват професионалните си задължения, въпреки турбуленциите в клуба от последните дни и неясното бъдеще. Това стана ясно от официално изявление на специалиста до БТА. Членовете на Борда на директорите на "черно-белите" и спортният директор Илко Пиргов подадоха..

публикувано на 27.09.24 в 16:55

Министър Глушков откри новия спортен комплекс в Чепеларе

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев откриха обновен спортен комплекс в града. Реконструкцията на оборудването е финансирана от Министерството на младежта и спорта с 624 124 лв. с ДДС. „Този ​​нов комплекс е плод на съвместните усилия на ММС и общината, за да могат децата и младите хора на..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Пловдив отбеляза Европейския ден на спорта в училище

Община Пловдив за поредна година отбелязва Европейския ден на спорта в училище. Тазгодишното издание на инициативата беше открито от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Николай Бухалов в две общински училища - ОУ „Райна Княгиня“ и СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. „Спортът е нещо, което трябва да практикувате не само днес, но всеки ден,..

публикувано на 27.09.24 в 15:27

K3 ULTRA стартира тази събота за шести път

K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е първият ултрамаратон, чиито маршрути обхващат пограничната част на Родопите в България. Събитието се провежда в края на месец септември – най-пъстрият и живописен месец на есента. Тази година стартът ще бъде даден на 28 септември. Финалът на К3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е в най-южния и магнетичен град на страната –..

публикувано на 27.09.24 в 14:18
Тимът на България в Пловдив

Отложиха жребия за Купа "Дейвис" за октомври

Жребият за Купа „Дейвис" ще се тегли в началото на месец октомври. Тегленето трябваше да се проведе вчера, но поради технически причини бе отложено за началото на следващия месец. България се наложи над Салвадор с 3:2 победи в Пловдив и ще играе за изкачване в Световна група I. След този успех отборът ни е №43 в обновената ранглиста за Купа "Дейвис"...

публикувано на 26.09.24 в 15:12