Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събореният тютюнев склад вече е законен паметник на културата


Министърът на културата професор Велислав Минеков потвърди в Пловдив, че е подписал заповедта, с която събореният бивш тютюнев склад на булевард „Христо Ботев“ 51 в Тютюневия град на Пловдив вече е обявен за недвижима културна ценност. Той отново декларира, че всички 12 сгради на негова територия ще бъдат обявени за недвижима културна ценност. Представителят на инвеститора днес отрече да е действал незаконосъобразно.

Министър Велислав Минеков пристигна в Пловдив за среща с пловдивчани, но на поканата му се отзоваха минимален брой хора. Непосредствено преди пристигането му на мястото на склада, разчистването на терена продълаваше. Професор Минеков каза, че вече е подписано предложението на специализирания съвет, което предвижда събореният тютюнев склад на булевард „Христо Ботев“ 51 да стане недвижима културна ценност.

От думите му стана ясно, че по случая работа Икономическа полиция. Министър Минеков беше категоричен, че сградите в Тютюневия град са под закрила.

„Сградата ще бъдат под закрила. Естествено ще се изпратят проекти, писмата, които изпратихме до Общината и собствениците са готови, ще бъдат уведомени“, каза министър Минеков и призова пловдичани да си пазят културното наследство. 

Представителят на инвеститора на склада на булевард „Христо Ботев“ 51 Стоян Стоянов беше категоричен, че събарянето му е абсолютно законно.

„Всеки собственик на имот имат право в собствения си имот да събаря всяка своя постройка. Сградата не е паметник на културата, и към днешна дата не е, няма да бъде и тази сграда никога не е била паметник на културата“, категоричен беше Стоянов. Той уточни, че на това място ще бъде построен нов комплекс, като ще бъдат възстановени 90% от фасадните елементи на съборената сграда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Момиче се удави в канал край с. Црънча

Малко момиче се e удавило след падане в напоителен канал край пазарджишкото село Црънча.  По първоначални данни група деца и техни близки били в землището на селото. Децата играели без надзор, когато едно от тях - 15-годишно момиче от Ракитово, внезапно се подхлъзнало и  паднало в дълбокия канал, известен като „Алеко Потока“, който по това време..

публикувано на 12.06.24 в 12:17

Жега, порои и градушки в голяма част от страната днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология на сайта си. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София – област, Шумен. Очаква се на места в тези области да..

публикувано на 12.06.24 в 07:22

Тридневна кампания „Дарете кръв, спасете живот!“ в Пловдив

Районният център за трансфузионна хематология в Пловдив организира тридневна акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.  Всеки, който иска да дари кръв, може да го направи от днес  до петък, от 09.00 до 13.00 ч. в мобилен кабинет на площад „Стефан Стамболов“.  Мотото на кампанията е „Дарете кръв, спасете живот!“. Призивът е пловдивчани..

обновено на 12.06.24 в 06:52

Паметна плоча за загиналите във Втората световна война в Марино поле

В карловското село Марино поле ще бъде открита паметна плоча, посветена на загиналите военни и цивилни по време на Втората световна война. Днес се навършват 80 години от смъртоносните бомбардировки над летище Марино поле. Мемориалният знак се намира в парка до кметството, където преди месец започна изграждането на православния храм „Св. пророк..

обновено на 12.06.24 в 06:52

Десетокласниците се явяват на изпит по математика

Над 54 хиляди десетокласници се явяват на национално външно оценявене по математика днес. Изпитът започва в 8 часа и продължава 90 минути. Той се провежда в над 1000 училища в страната и за него са нагажирани близо 14 000 квестори.  Тестът съдържа 17 задачи, като 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи – с разширен..

обновено на 12.06.24 в 06:51