Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка техника на "Автомагистрали" разчиства селата Богдан и Каравелово

От днес започва опис на щетите, отпуска се парична помощ на пострадалите

| обновено на 05.09.22 в 09:22

Започна описването на щетите в най-засегнатите от опустошителното наводнение карловски села Богдан и Каравелово. Две комисии вече обхождат домовете на пострадалите и описват нанесените от наводнението поражения.

Агенцията за социално подпомагане ще отпусне първоначална помощ от половин минимална работна заплата на засегнатите. Втората комисия ще направи пълно описание на разрушената инфраструктура и на къщите, които трябва да бъдат възстановени.

В разчистването на селата в Карловско, засегнати от водната стихия от днес се включва най-новата и модерна техника на държавното дружество „Автомагистрали", съобщиха от МРРБ. Заместник-министърът Захари Христов заедно с изпълнителния директор „Автомагистрали" Иван Станчев и шефа на Агенция „Пътна инфраструктура" Иво Иванов пристигат в село Каравелово, където с кмета на Карлово Емил Кабаиванов започват конкретния оглед на щетите след невижданото   от десетилетия бедствие.  На място те ще преценят къде има най-голяма нужда за изпращане на допълнителна техника в помощ на бедстващите хора.

В неделя бе възстановен мостът между селата Богдан и Московец, а също и малкият мост на Каравелово. Все още в община Карлово има селища без вода, понеже самите помпени станции все още са залети и затлачени с тиня.   Уверението н е, че до вторник  захранването в чешмите ще бъде възстановено. Въпреки това, областният управител нва Пловдив Ангел Стоев настоятелно апелира към хората да не ползват веднага водата за питейни нужди, а да изчакат положително становище на институциите

В Сопот жители на града са притеснени заради риска от зарази, тъй като три денонощия са без вода. Работещите във ВМЗ пък не знаят как ще работят, след като Сопот също бе силно наводнен от обилните валежи в чевъртък и петък.

Обявена е кампания за набиране на средства за хората в най-критично състояние с разрушени или необитаеми жилища.

Над  200 са наводнените къщи в 6- те бедстващи села в Карловско. "Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца", прогнозира кметът на общината Емил Кабаиванов. 


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

250 бегачи от пловдивски фирми се включват в корпоративна щафета

Общо 25 търговски дружества, които развиват дейност в Пловдив и региона, ще участват в традиционното благотворително състезание по щафетно бягане. Седмото издание на спортната инициатива започва в 10 часа.  Най-голямата корпоративна щафета в Южна България ще се състои в Тракия икономическа зона.  Над 250 аматьори бегачи ще се включат в надбягването..

публикувано на 06.10.24 в 08:21

Форум "Световно образование" се провежда тази неделя в Пловдив

Форум "Световно образование" се провежда днес в Пловдив и представя водещи европейски университети на кандидат-студентите от Южна България.   Предвидени са презентации за различни учебни дестинации, спецификите в кандидатстването и приема, възможностите за стипендии и финансова помощ.  Ще има  и среща с дипломирали се в чужбина студенти...

публикувано на 06.10.24 в 08:09

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33

Ограничават движението заради мача "Ботев" - "Левски"

Ограничават движението заради футболната среща ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София Във връзка с провеждането на футболна среща  между отборите ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София на стадион „Христо Ботев“ на 05.10.2024 г. /събота/, за времето от 18:00 ч. до 24:00 ч., се спира движението по бул. ,,Източен“ от кръстовището с..

публикувано на 05.10.24 в 08:15