Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Трилистник имат вода, но не и ток

| обновено на 05.09.22 в 09:22


Водата в чешмите в Трилистник е годна за пиене, потвърди кметът на селото Мирчо Петров. Електричество обаче все още няма, но се работи по възстановяването му, допълни кметът. 

Над 100 къщи в Трилистник са с необитаеми приземни и първи етажи, понеже все още са залети с вода, тиня и наноси.  

Щетите там  тепърва ще се описват. 3-4 къщи са сериозно пострадали. 

Водата вече се е оттекла, но битовите загуби и земеделските поражения за стопаните  са огромни.

Селото все още е без ток, тъй като основите на трансформатора са под вода. Такова наводнение местното население не помни от 1956 г., когато Стряма прелива, след което се изграждат първите диги - припомня кметът на община Марица Димитър Иванов.  той увери, че община Марица ще помогне с каквото може.
Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на "Напоителни системи", последвана от приливната вълна в село Трилистник. Това е мнението на експерти от "Напоителни системи" и  Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. 

Шефът на "Басейнова дирекция" Васил Узунов заяви, че в случая със село Калековец скъсаната дига по река Стряма и влизането на вода в отводнителните канали е причинила наводненията в част от Трилистник.  Реката си е проправила път през най-слабото място на дигата, уточни той.

По думите му обаче, основната причина за бедствието са големите количества вода, излели се от горната част на водосбора на река Стряма след проливните дъждове. 

Количествата валежи през последните дни са били над 400 кубика, посочват от Басейнова дирекция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гореща събота с температури до 35 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево. Следобед над планинските райони в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. По Черноморието също ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток...

публикувано на 08.06.24 в 07:56

Политическата агитация днес е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Съгласно Изборния кодекс  от полунощ  на 8 юни до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 9 юни се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели...

обновено на 08.06.24 в 07:14

Доставят машините и изборните книжа в секционните комисии

Тази сутрин под полицейски съпровод машините за гласуване ще бъдат транспортирани до изборните секции в Пловдив и областта. В момента те са в склад в Северната промишлената зона. В област Пазарджик, подготовката за изборите за европейски и български парламент върви по план. Днес членовете на всичките 367 избирателни секции ще получат по график..

публикувано на 08.06.24 в 07:14

Ден на бащата в Музея на авиацията в Крумово

С вход свободен и атрактивна програма Музеят на авиацията край Пловдив е домакин на Ден на бащата, посветен на специалната връзка между бащите и децата. Посетителите ще имат възможност да разгледат легендарни ретро автомобили като Форд Мустанг 1967, Орел Рекорд 1961, БМВ Кабрио 1992, Москвич 412 1974, Ситроен BX 1993, Форд Таунус 1974, Понтиак..

публикувано на 08.06.24 в 07:10

Извънредна ситуация с високи води на река Въча край Кричим

Сигнал за внезапно повишаване на нивото на р. Въча е постъпил от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" в община Кричим в 17 часа и 10 минути днес.  Той касае високи води след град Кричим до село Куртово Конаре, община Стамболийски.  Сигналът е постъпил на зеления телефон и в него се твърди, че е имало опасност за живота на рибари, които са..

публикувано на 07.06.24 в 21:45