Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щетите на пътната инфраструктура са за над 20 млн. лв.

15% от потопените къщи в Карловско са силно увредени

| обновено на 05.09.22 в 10:37

"15 % от къщите в карловските села, засегнати от наводнението, са с различни степени на увреждане, сред които и няколко, които са изцяло отнесени. Вероятно щетите в частните имоти ще са на стойност 3- 4 млн. лв.

Предварителните разчети показват, че за възстановяване на унищожената публична инфраструктура - улици, мостове съоръжения, пътища, водопроводи ще е на стойност над 20 млн. лв."

Това заяви кметът на община Карлово Емил Кабаиванов минути след като направи отново оглед на засегнатите райони. Заедно с него бяха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, изпълнителният директор на "Автомагистрали" инж. Иван Станчев и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Иво Иванов.

Емил Кабаиванов обясни още, че в сряда ще представи пред министъра на регионалното развитие готови проекти за възстановяване на част от инфраструктурата в района. Те са били подготвени още преди наводнението с цел реконструкция и обхваща именно засегнатите села Богдан, Каравелово, Климент, Слатина, Дъбене, Войнягово.

"Става дума за 17 км общински път с мостови съоръжения с подмяна на водопровода, който е в населените места. Общата стойност с ДДС е около 11 млн. лв. Това е за отсечката Богдан до разклона за разклона Пловдив – Карлово. Другият е за 6 км Московец – Каравелово с мостови съоръжения без река Стряма. Сумата е 7 млн. лв. Срокът за изпълнение е 12 месеца", обясни Кабаиванов.

Той добави още, че днес, за да се подпомогне възстановяването на пътната инфраструктура и за корекцията на речните корита е пристигнала още техника -  13 самосвала, 6 челни товарача, багери, още два колесни багера и друга по-малка техника.

Емил Кабаиванов подчерта, че в разчистването на трите села Каравелово, Слатина и Богдан се включват над 300 доброволци.

"Ще ни трябват няколко месеца ежедневен и упорит труд, за да възстановим инфраструктурата. Разбира се, без финансова помощ от държавата няма да стане", отбеляза Кабаиванов.

Кметът на община Карлово ще изпрати списъка за отпускане на еднократни помощи от АСП до институцията до сряда. Очакванията са хората да могат да получат подпомагането в началото на следващата седмица. Подпомагането на най-засегнатите домакинства ще отнеме повече време, тъй като поне 2 седмици ще продължат огледите и изчисленията за пострадалите имоти.

"Няма хора без подслон", каза Кабаиванов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24