Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят разследването "Хората на Путин"

В Културен център „Бизнесът за Пловдив“ ще бъде представена книгата „Хората на Путин“ от журналистката и бивш кореспондент в Москва Катрин Белтън. 

Мащабното разследване показва пътя, по който руският президент и неговите приближени успяват да разпрострат влиянието си сред политическите среди в западните страни. 

В своето издание носителката на знаковата награда за защита на човешките права на името на руския адвокат Сергей Магнитски през 2021 г.  представя факти, философия, идеология, стратегии, детайлно описани престъ¬пни действия и схеми, информация, събрана от хиляди разговори със стотици хора в продължение на седем години.

След публикуването на книгата през 2020 г. милиардерите Роман Абрамович, Пьотр Авен, Михаил Фридман, Игор Сечин атакуваха в съда издателството и авторката на книгата, но като следствие книгата не бе толкова променена, колкото допълнена с няколко пасажа за тяхната гледна точка, която се свежда до отричане.

До българския читател най-сетне достига тази толкова важна книга, която предлага изчерпателен списък с главни действащи лица в театъра на руската – и световна - задкулисна политика.

В представянето ще участват проф. Тодор Тагарев, доц. Георги Лозанов и  създателят на поредицата „Власт и отговорност“ Свилен Спасов. 

Спасов подчерта, че в книгата се говори не само за Путин, а и за модела и системата, в която главните действащи лица са  основно четири групи. "Това е един смразяващ списък. Едното е вътрешното обкръжение на Путин, т.н. "силоваци". Другото са приятелите - бизнесмени, които пазят парите. Третото е семейството от кохортата на Борис Елцин, който го е избрал, а четвъртото са мафиотите от Санкт Петербург и Москва.  

"Тези главни действащи лица, под контрола на Владимир Путин, през всичките години задушават като октопод една страна, подчинявайки предишните комсомолци-милиардери от времето на Елцин, като се превръщат в такива и създават някакво феодално явление през 21 в., което отрича всичко, освен едноличната руска империя и посягайки върху доверието към демокрацията, като ползват и  финансовата мощ, която вече е лична, а не - държавна".

Интервюто - звуковия файл:

По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жена - истории за Вселени

"Не съм от тези актриси, които си мечтаят. Аз имам щастието да работя с колеги, не само режисьори, но и актьори, на които наистина се възхищавам, и с които ми е приятно да работя. В ролите, които са ми предлагали винаги намирам нещо, което да ми е интересно и с което да се захвана. Има и такива роли, които отказвам, такива, които малко бягат от..

публикувано на 17.06.24 в 13:40

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53

Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса #ДО 40

Многоезичния литературен сайт Plovdivlit, който е най-голямата литературна платформа в града под тепетата, отличи двама автори, вместо един в тазгодишния конкурс за стихосбирка #ДО 40.  Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса от общо 12 ръкописа, постъпили до обявения срок 24 май.  Стихосбирките „Небесно гнездо“ от Жени Щерева и „Между тук и..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одажиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 16.06.24 в 14:06

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38