Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-ниска в света ще е цената на газа от интерконектора с Гърция

В сравнене със ситуацията в Европа България е по- превилегирована, защото основните количества газ, които се получават у нас са през гръцката газопреносна система, каза енергийният експерт Васко Начев. Доставката на газ от „Газпром“ от страна на Гърция не е спряла, предлагането е високо и това облекчава нашето търсене.

„Но това не ни успокоява, защото действително за месец ноември все още няма осигурени доставки. Надявам се, че до края на септември да има яснота за двата месеца до края на годината“.

Според експерта така или иначе ние сме изпуснали питомното с онези прословути седем, от които вземаме един танкер с втечнен газ.

 „Той даваше някакава сигурност, защото в ситуацията, в която се намира Европа, темата сигурност е много пред темата цена“.

Ние договаряме от днес за утре и никой „ няма да ни пожали“ и да не не продаде на по- висока една. Абсурдно е да мислим в тази посока, каза Васко Начев.

Той настоя да се разбере ясно, че „Газпром“ и Русия не желаят да продават повече на България и подчерта, че само 26% от предлагания на гръцкия пазар газ е руски, останалите 74% е от други доставчици. 

По какъв начин тези, които твърдят, че и сега купуваме руски газ узнаха това?!

Това са поредните спекулации и е изключително некоректно поведение в ситуацията, в която сме. Тя е достатъчно тежка, за да вкарваме излишно напрежение.  Ясно е, че страхът е най- лесният инструмент за манипулация. В момента тези хора се борят за гласа на избирателя, но не по този начин, призова енергиийният експерт.

Васко Начев прогнозира, че нама да останем без газ през зимата. Да, той ще е по- висока цена, но е важна да се знае спрямо какво. Цените от миналата или по- минаата година вече ги няма никъде.

„Слава Богу, че ние от 1 октомври ще започнем да получаваме по договора с Азърбайджан цабото количество и то най- ниската цена в света. Това е 30% от потреблението и то е на- ниска цена в света, което е добра глътка въздух. Това не е заслуга нито на сегашното, нито на предишното праветилство, а е просто, защото ще бъдат спазвани 100% клаузите по договора.

Това е истината и сега ще видим как всеки ще иска да си я присвои, а никой няма принос, но, както знаем,  за успехите желаещи  има много, а за неуспехите - само един, каза в заключение енергийният експерт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

обновено на 25.06.24 в 09:18

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28