Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигата край Трилистник се скъса заради 20-годишно безхаберие

Снимка: Пловдив прес, архив

18 дни след наводнението в село Трилистник, община Марица, все още се отстраняват пораженията от водата, каза в интервю за програма "Точно днес" кметът на селото Мирчо Петров.

"Преди 2-3 месеца асфалтирахме улица, защото там живеят млади семейства с общо 8 деца, които скоро си купиха къщи. За съжаление тези домове и още 120 къщи бяха залети от реката. Снощи дарител докара бяла техника, децата от тези къщи ме питаха: "Чичо кмете, защо пусна водата по нашата улица?". Разплаках се и не можах да им отговоря", разказа емоционално кметът.

Петров обясни, че в Трилистник инфраструктурата е сравнително нова, но въпреки това са наводнени над 120 къщи, като водата е стигала на около 1,5 метра. 

"Близо 200 камиона имущество сме изхвърлили, защото вече е негодно. Сега петък и събота пак ще има извозване, защото е замърсено имуществото", обясни кметът на селото. 

Мирчо Петров подчерта, че ръководството на община "Марица" заедно с кмета Димитър Иванов са били на място още от първите часове на наводнението. Днес независима комисия ще описва щетите. "Още не е ясен размерът на пораженията, но ще са поне по 20 000 лв. на къща", смята кметът. 

Той допълни, че в Трилистник без дом е само едно семейство с 2-ма ученици в 5 и 8 клас. Семейството е настанено в 2 фургона за живеене с всичко необходимо.

"Още първия ден много хора дойдоха да ни помагат. Доброволци имаше от Търново, Смолян. Водата толкова бързо дойде, че буквално вадихме хората от домовете им. Пожарникар, който се връщаше от дежурство, прецени, че не може така да се вадят хората и с трактор ги вадеше", разказа кметът.

По думите му, първият проблем е изсушаването на домовете. "Дървата и пелетите на хората са мокри, изгорели електроуреди. Вчера раздавах 100 бройки перални, печки, хладилници дарение от фирми. Вчера ОбС гласува по 500 лв. на всички наводнени домове и по 1000 лв. на 7 доброволци. Дезинфекцирано е цялото село", обясни Мирчо Петров.

Като основна причина за наводнението в Трилистник се сочи скъсаната дига на река Стряма.

"Дигата е скъсана заради 20-годишното безхаберие, не от 100-годишна вълна. Не знаят кой отговаря за дигата - "Напоителни системи" ли, "Басейнова дирекция" ли. Аз съм от 19 години кмет, усилията ми са насочени най-вече да спася хората от наводнението", коментира кметът и допълни, че преди 6 години чрез медиите успял да предизвика спешен ремонт на 2 участъка на дигата, но трябвало на още 4. 

"Очаквам промяна, но се опасявам, че по-нататък нещата ще се повторят... Трябва да се промени начинът на поддържане на река Стряма", е категоричен кметът на Трилистник.

Цялото интервю на Елена Крушкова с кмета на Трилистник е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00