Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на 7 села заплашват, че няма да гласуват

Снимка: http://www.zagrajden.eu/

Жители на седем села от община Баните заплашват, че няма да гласуват на изборите на 2-ри октомври. Отказът да упражнят правото си на вот е в знак на протест срещу отложеното завършване на участък от пътя Загражден – Белица.

Отказ да гласуват на парламентарните избори заявяват жители на селата Загражден, Глогино, Рибен дол, Вълчан Дол, Планинско, Две тополи и Шипка.

Отсечката по пътя Загражден- Белица, където асфалт така и не се полага, е с дължина 7 километра. След множество сигнали и въпроси единственото, което жителите получават, са обещания, но не и действия. Това обясни Евгения Бояджиева от сдружение „Горди загражденци“, което настоява за среща с регионалния министър най-късно до 27 септември  .

"Възмутени сме, отвратени сме от тези лъжи и няма да гласуваме"- каза за Радио Пловдив Бояджиева. 

Обходният маршрут е предвиден, но той удължава пътя тройно. 

"Ние сме откъснати от България. Ние, които сме само на два часа път, ни карат да обикаляме пет часа, за да се свържем с нашите деца" - коментира Евгения Бояджиева.

Кметският наместник в село Загражден – Венета Хитова коментира решението за протест като закономерно.

"Срещи се организираха с министерства, с АПИ, но така или иначе нищо не се случва" - каза тя.

Ако се стигне до отказ от гласуване, към протеста ще се присъединят и роднини на засегнатите от различна краища на страната.

Интервютата с Евгения Бояджиева и Венета Хитова може да чуете в прикачените звукови файлове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Серия пожари в Пазарджишко

Пожар избухна  в 2 необитаеми къщи в стрелчанското село Свобода, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Сигналът е получен на телефон 112 към 13 50 часа. Огъня гасят пожарникари от Стрелча с 1 автомобил  още 2 екипа от службите в Панагюрище и Пазарджик. Пожарникарите се стремут да локализират огъня, за да не обхване трети необитаем..

публикувано на 23.06.24 в 08:22

Извънредни кметски избори в Панагюрище

В 20 часа приключи изборният ден в Панагюрище, където днес  се проведоха извънредни избори за кмет. Двама са претендентите за кметския пост - независимият Желязко Гагов, който бе избран на редовния вот през октомври, и дългогодишният кмет Никола Белишки от ГЕРБ.  До извънредния частичен вот се стигна, след като Върховният административен съд..

публикувано на 23.06.24 в 08:20

Църквата празнува Петдесетница

Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден. На Петдесетница се празнува раждането на Христовата църква. На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух. Празникът на Светия Дух е в понеделника след Петдесетница.

публикувано на 23.06.24 в 08:17

Ден на отворени врати в Роженската обсерватория

Хиляди посетители пристигнаха на Рожен днес в Деня на отворените врати на Националната астрономическа обсерватория. По традиция вратите на обсерваторията се отварят на Петдесетница, когато е храмовият празник на параклиса „Света Троица“, намиращ се до входа на кулата с двуметровия телескоп.  В параклиса бе отслужен водосвет и даден курбан за..

публикувано на 23.06.24 в 08:15

Авто ретро поход Ромбус 2024 финишира в Карлово

Карлово ще бъде финална спирка на Авто ретро поход Ромбус 2024.  От 16:00 часа на паркинга на ъгъла на ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Ген. Заимов“ ще пристигнат участниците в проявата.  Тази година в ретро похода Ромбус участват около 40 екипажа с ретро коли и 10 с ретро мотори.

публикувано на 23.06.24 в 08:12