Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат


Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите.

Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си. 

Така политическият психолог проф. Антоанета Христова обобщи досегашната предизборна кампания за предсрочния вот на 2-ри октомври у нас.

Според нея е очевидно, че м одерната интернет технология не функционира ефективно.

Христова е убедена, че най - предпочитаната форма на кампанията е от типа „врата до вратата" - да видиш човека, да го пипнеш, да чуеш проблемите му. 

Липсата на качествено отразява пряко  върху поведението на гражданите преди и по време на изборите, коментира образованието на политическия психолог. Тя нарече този дефект в образователната система - гражданите не са образовани какво могат да очакват. Нормално е нереалистичните очаквания да не бъдат удовлетворени. 

Качественото гражданско образование е изключително важно, подчертава проф. Христова. 

Извoдите:

Политиците не знаят да общуват.

Избирателите не знаят да слушат.

Какво да се прави

Гражданите трябва да знаят, че в съвременната демокрация никъде не е идеално. Единственото нещо, което им гарантира демокрацията е, че ако те са проактивни, то те имат право да изискват. 

Храта, които искат да държат живота в ръцете си, трябва да знаят, че  политиката не е нещо, което се обещава сега и да очаква да се изпълни. В политиката обещанията се изпълнява всеки ден.

Политиците трябва да разберат, че са сменяеми! През последните  две години видяхме масова неспособност на политиците да се справят с демокрацията. Масово се правят всякакви нарушения, но санкции няма. 

Избирателната активност

Едната тенденция е активността на изборите да се търси - в условията на крайно противопоставяне, при липса на опит и гражданското образование всяко се затваря и не иска да се гласува. 

Другата тенденция - страхът може да накара хората да се насочват към някаква партия, която да върне някаква устойчивост, спомен за някаква стабилност за преиод, в който хората са се чувствали по - добре. 

Коя тендецния ще наделее, Христова не се нае да прогнозира. 

Вероятно избирателната активност ще продължи да намалява. Но това прдвещава много лоши следващите месеци и години - продължаване на боричкането, трудност за формиране на правителството и скорошни нови избори,  категорично е проф. Христова. 

Тя посочи, че в световен малък тенденцията е  към всичко по - голям  консерватизъм и краен либерализъм.

Какъвто ще е сегашният прочит на бъдещото консервативно все още не е ясно, смята политическият психолог. 

Интервюто на Димитър Владимиров с проф. Антоанета Христова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56

ИТН подкрепи Назарян за шеф на НС, за да си вдигне цената

Няколко са сигналите на старта на 50-то НС. На първо място първата и втората политически сили заявиха, че искат този парламент да продължи да работи, а те се нуждаеха от малка подкрепа - едва 6 гласа не им достигаха. В случая с председателя на НС те я получиха от ИТН, но съвсем друга би била подкрепата в друга ситуация. Това заяви политологът проф...

публикувано на 21.06.24 в 10:34