Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от младите не гласуват с дълбока увереност

| обновено на 02.10.22 в 19:01
Снимка: timeheroes.org

3 228 души в Пловдив имат право да гласуват за първи път на днешните избори.

Сред тях са Тони и Божидар. Те не вярват на големи обещания, а мотивите им да гласуват са по-скоро практични и свързани с битови въпроси. 

"Ще ида да гласувам най-вече за смъкване цените на горивата, защото искам да съм шофьор. Живот ли е с три лева бензин?! "- риторично пита 18-годишният Тони. 

"Не е адекватно един хляб, два кренвирша и една майонеза да са 8 лева " - коментира Божидар.

Преобладаващото мнение сред младежите, с които разговаряхме е, че дори и да гласуват не го правят с дълбока убеденост и доверие. Една част от тях поставят под въпрос смисъла на гласуването не само днес, а изобщо. Сред тях е Делян, който обмислял варианта да избере "Не подкрепям никого" , но се отказал, за да не бъде вотът му пренасочен към партия, чиито идеи не подкрепя.

Някои от младите хора, с които разговаряхме, изразиха мнение, че биха гласували, но за съжаление, какъвто и избор да направят, смятат, че промяна в политическата ситуация няма да има и скоро отново ще им се наложи да отидат до урните. Такъв развой на ситуацията допуска и Таня.

"При абсолютно всяка една възможност гласувам, защото осъзнавам тежестта на нашите гласове. Дано този път се случи нещо по-добро и дано не се наложи да ходя още един път да гласувам в рамките на една година " - изрази надежда момичето. 

Други пък ще дадат своя глас с надеждата, че този път е възможно нещо да се промени и да се почувстат доволни от избора, който са направили. Така смята и Радослав. 

"Гласувам, защото всеки глас е важен и от това зависи нашето бъдеще, но има хора, които не вярват, защото всеки обещава и забравя, когато седна на стола! Ако бъда разочарован, повече няма да отида! " - коментира той.

"Не сме от Пловдив, но всеки път подаваме декларация за гласуване по настоящ адрес. Не сме загубили надежда! "- казва друга млада жена. 

Целия репортаж, може да чуете в прикачения звуков файл. 



 

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07