Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сами се превръщаме във виновници след атаката в Крим

Снимка: БГНЕС

Българската следа при атентата на Кримския мост коментираха в предаването "Ден след ден" Неда Велкова и ген. Съби Събев. 

Припомняме, че Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) е започнала проверка по повод разпространената информация, че товарният автомобил, предизвикал експлозия на Кримския мост на 8 октомври 2022 г., е преминал през територията на страната ни.

Москва заяви, че ще отговори на този терористичен акт. Трябва ли изцяло да повярваме на гледната точка на Москва, защото ЕС твърди няма достатъчно доказателства беше един от най-важните въпроси в разговора.

Според ген. Съби Събев е трябвало да изчакаме да видим дали ще се изисква от нас разследване, а не да започнем сами такова веднага. Демонстрираме слугинско поведение. Държим се като виновни.

"Абсолючно не бива да се притесняваме от заплахите на Путин. Такива е имало и преди. Да не говорим, че с тези безогледни бомбадировки на украиснки градове се избиват и украински граждани, включително деца" - каза Събев. 

По отношение на това дали се влиза във нова фаза на войната, по мнение на Събев се очаква засилване на ударите и бомбадировките, а това е безсилна злоба на Русия. Безспорно актът трябва да се разследва, но така предварително да започне разследване не е разумно, умишлено сами се превръщаме във виновници.

Както вече стана ясно, напрежението се засили и в руските области след референдумите. Украйна ясно обяви, че тези решения не се зачитат, защото не са международно признати.

"Очкавам кримските организация да продължат своите офанзиви. Както беше обявено от САЩ, помощта към Украйна ще се засилва, въпреки заплахите за ядрена екслация. В случая това е блъф"- коментира за Радио Пловдив ген. Съби Събев, първият български представител в НАТО.

Той изрази надежда новото Народно събрание да прокемни тази никаква позизия и да вземе ясна позиция на това, което се случва, а тази позоция да бъде синхронизирана със същата на НАТО и ЕС. България не може да има особена позиция, смята военният експерт. 

"БСП отдавна поддържа упорката, че ако България има позиция, ще влезе във войната. Мисля, че всяка партия трябва да изрази позиция", заяви още ген. Събев.

Цялото интервю на Неда Велкова със Съби Събев може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Няголов в „Добро утро, ден!“

Известният у нас и в чужбина художник Николай Няголов е гост в рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица. Роден е в Ловеч. Завършил е Националната гимназия за приложни изкуства в Троян, специалност „Керамика“. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет, със специалност „Графика“. Животът обаче го отвежда в Пловдив,..

обновено на 07.06.24 в 19:18

Инвестициите в книги води до икономически просперитет

„ Книгите пътуват и отиват при хората, за да могат хората да си спомнят за книгите и да ги четат. Защото когато четат повече, могат да взимат информирани решения, не се поддават на манипулации, развиват критично мислене и въобще така се грижим за икономическия просперитет. Защото инвестициите в книги, образование и четене имат обективна..

публикувано на 07.06.24 в 17:14

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35