Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фатална грешка разкрила онлайн любовника, измамил две пловдивчанки

| обновено на 14.10.22 в 15:57


Случаят с двете измамени чрез интернет жени, увлекли се във фатална интимна спирала по млад мошеник, представял се за силно влюбен във всяка от  тях поотделно американски военен, набира все по-голяма популярност. 

Това се дължи на разкриваните от разследването детайли, които показват наглед прост, но явно ефективен способ за манипулиране на склонни към наивност доверчиви хора. В дадения случай измамникът е бил улеснен от познаването на психологическата среда у нас, понеже се оказва, че той е 20-годишен български младеж от Великотърновско.  

Той обаче допуснал невероятно фатална грешка, която срутила хитро конструираната пързалка за наивници, става ясно от разследването. 

Увлечен от невероятния си успех и бързайки да прибере парите, хитрецът посочил собствената си, българска банкова сметка. Оттам вероятно е щял да прехвърли парите другаде, но бързите действия на киберполицаите го спипали навреме.

Припомням,  почти абсурдното по своите детайли престъпление бе разкрито от криминалистите на пловдивската „Икономическа полиция”.

Жертви са две жени от пловдивска област, които попаднали в мрежите на сладкодумен изкусител, представял се за висш американски командос на служба в горещите точки на Близкия изток, Афганистан и понякога в  Ирак. Търсещите истинската любов дами поотделно една от друга  попаднали на нея с профилите си във Facebook и WhatsApp, омагьосани от чуждоземния чар  на обвеяния с бойна слава рейнджър. За да не предизвика подозрения, той се представил за богат, финансово състоятелен романтик, обладан от чувство за дълг пред родината си, в служба на която рискува живота си.

Разговорите се исъществявали чрез онлайн програма за превод на чужди езици. Накратко, връзката постепенно прерастнала в страстна любов и предложение за сватба. Отам нататък започнало срамежливо, а сетне и настоятелно искане  за пари, които бъдещите американски булки охотно изпращали на своя любим.  

С комплименти, обещание за сериозна връзка и предложение за брак, жените без да се двоумят, внасяли парите в посочена от него сметка. Предлогът бил да се освободи от мито скъп подарък, който им изпратил.

След като сумите надхвърлили 20 хиляди лева, комуникацията затихнала и жените огорчени осъзнали рухването на красивите си презокеански мечти. След сигнал в полицията, пловдивските кибер и финансови експерти постепенни влезли в дирите на измамника. И го разкрили бързо, заради допусната от него фатална грешка – парите от жените постъпвали в негова, лична банкова сметка и то в България, разказа Георги Казаков, началник сектора за финансово-кредитна система и кибер престъпления в пловдивската дирекция на МВР.

От адреса му е иззета цялата сума, получена по банков път от двете жертви, на които са възстановени парите. Конфискувани са и компютърни конфигурации, мобилни телефони и СИМ-карти, банкови карти и други веществени доказателства. Допълнително в дома на задържания са открити амфетамини.

Разследването продължава с издирване на други измамени по тази схема – от същия или от други мошеници. 

А преди дни пловдивската полиция разби схема за друг вид интернет измама, пак разчитаща на доверие, при която с изтеглени онлайн кредити бяха  ужилени  с близо 90 хиляди лева трима души,  доскоро първи приятели  с измамниците.

В звуковия файл чуйте как криминалистите са разкрили уникалната измама. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

16 нарушения за 3 години има младежът, причинил тежката катастрофа на "Руски"

Загиналият шофьор от тежката катастрофа в Пловдив е с регистрирани 16 нарушения и 5 акта за три години откакто е с книжка, съобщи Красимир Нешев, началник на "Пътна полиция" в Пловдив на пресконференция в прокуратурата. Тежко ПТП в Пловдив: Двама младежи загинаха, други двама са ранени Тежката катастрофа, отнела два човешки живота, е..

публикувано на 13.05.24 в 16:50

РИОСВ глоби нарушители с над 47 000 лева през април

550 са проверените през април обекти от Екоинспекцията в Пловдив. Освен планираните 215 проверки са извършени и 362 извънредни за спазването на Закона за опазване на околната среда.   Съставени са 12 акта и са издадени 5 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени санкции и глоби за общо 26 300 лева. Освен това с установени..

публикувано на 13.05.24 в 16:38

Започна кандидатстването за прием в първи клас в Пловдив

Родителите на децата, родени през 2017 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас за учебната 2024/2025 година, вече могат да подават своите заявления за прием онлайн на адрес priem.plovdiv.bg. За осма година приемът на ученици в първи клас в общинските училища на град Пловдив ще се осъществи чрез система за електронно..

публикувано на 13.05.24 в 16:17

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага заради..

публикувано на 13.05.24 в 14:51

Март 2024 е бил с 22% по- щедър за хотелиерите в Пловдивско

56 000 туристи са гостували в местата за натаняване в Пловдивска област през месец март.  Данните на Териториалното статистическо бюро - Юг покзазват ръст с 13.5% в сравнение със същия месец на миналата година. Близо 84% от всички пренощували са български граждани. Най- посащавани са били хотелите с 3 или 4 и 5 звезди. Приходите от..

публикувано на 13.05.24 в 13:51