Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само с постен и обран бюджет ще овладеем инфлацията

| обновено на 17.10.22 в 16:30

Високата инфлация е един от най-вредните макроикономически феномени, който води до сериозно обедняване във всички сфери и бизнеси. Какво може да направи правителството? На първо място да намали харчовете в бюджета за следващата година, независимо, че настоящата инфлация  зависи главно от външни фактори, коментира за Радио Пловдив Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика.

Според него съкращаването може да започне от огромното увеличение на социалните разходи, което се случи в последно време – субсидията на горивата и друг тип помощи. "Това само подхранва инфлацията. Помощите, в това число и пенсиите, трябва да се таргитират, така че да достигат до истински нуждаещите се хора, а не до всички и да се раздават на калпак. Това е първото, на което новото правителство трябва да ссложи край", беше категоричен икономистът.

Другите необходими мерки, според Георги Вулджев, са оптимизиране на щата на държавната администрация, за да се намалят разходите по тази линия, както и задържане на ръста на минималната заплата, а не увеличаването й, както искат синдикатите.

"Това, което приказват от синдикатите за увеличаване на заплатите са пълни глупости. Никой в Европа не иска такова вдигане на заплатите, което да компенсира напълно инфлацията, защото това само ще я подхрани и положението ще се влоши, т.е. ще стане още по- трудно. Разходите трябва да бъдат свити, за да се овладее процесът на инфлация. Иначе следва хиперинфлация и дългова криза", прогнозира икономистът.

Вулджев препоръча държавният бюджетът догодина да е постен и обран. "Дефицитът трябва да се намали колкото може повече. Не трябва да се допуска дефицитът да набъбва, той просто трябва да се съкрати наполовина – от 4 на 2 процента би било най-добре".

Според икономиста, дори и да няма работещ парламент, който да приеме бюджет, то ще се изпълнява бюджетът, който и приет за 2022 година. "Това не е толкова зле, защото най-важно е фискалната позиция да не се влоши повече, а да бъде задържана поне на сегашното ниво. В този смисъл бюджетът от тази година със своите параметри, гарантира подобна спирачка за увеличаване на инфлацията", каза в заключение Георги Вулджев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25