Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в Спешната помощ в Пловдив излизат на протест

| обновено на 18.10.22 в 08:18
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

Протест на работещите в системата на спешна медицинска помощ в Пловдив заради възнагражденията. 

Лекарите, медицинските сестри, фелдшерите, шофьорите на линейки и санитарите настояват също така и за промяна на категорията труд или от трета тя да стане втора. 

От бранша обясниха още, че отпуснатите от Министерски съвет 9,8 млн. лв. за допълнително възнаграждение на медиците от спешните медицински центрове, които трябваше да компенсират липсата на ковид добавки, не са разпределени правилно между специалистите.

Георги Батакчиев от КТ "Подкрепа" в Пловдив обясни, че хората искат достойно остойностяване на своя труд, според квалифкацията и отговорностите си. "Голям част от тези хора получиха никакво или съвсем минимално увеличение на заплатите. Например лекар със специалност получи 0 лв. увеличение, медицински фелдшер получи 3,6 % увеличение. Тези заплати не са увеличавани от година и половина. Тези хора са принудени да работят на още 1-2 места, за да оцеляват, живеят в стрес и несигурност. Те не го заслужават!". 

Батакчиев обясни, че натоварването е много голямо и хората дори не могат да достигнат пенсионна възраст, защото умират рано от стресови ситуации. "Затова настояваме да се промени категорията на труд и да стане втора, а не както сега - трета". 

По думите му се оформя тежка кадрова криза в цялата Спешна помощ в страната както заради ниските заплати, така и заради липса на интерес към професията. 

"След КОВИД кризата тези хора се оказаха забравени, а понесоха много голяма част от натоварването. Да не забравяме, че ние бяхме на първа линия в борба с пандемията", напомни Батакчиев. 

Медиците ще протестират в продължение на час, като ще започнат в 10:30 часа. Протестът е организиран от КТ "Подкрепа" и ще се проведе пред сградата на Областен съвет Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56

Доброволци помагат на инвалиди да изкачат планини

Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. Идеята се заражда спонтанно. „Бях водена от желанието да направя нещо за хората, така че те да се почувстват като част от това общество, да усетят какво е преживяването да си в една група...

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53