Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в Спешна помощ - Пловдив протестираха за по-високи заплати

| обновено на 18.10.22 в 11:26
7
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

Близо 60 души от 11 филиала на Центровете за спешна медицинска помощ протестираха на студа пред областната управа на Пловдив.

Те настояват да им бъдат увеличени работните заплати. 

В протеста участват лекари, фелдшери, медицински сестри, шофьори на линейки, санитари както от Пловдив, така и от Казанлък и Стара Загора. 

Д-р Атанас Есев от филиала на Спешна помощ в Калояново е получил последно увеличение само 25 лв. и сега работната му заплата е 1900 лв. На шофьорите заплатите са близо 1000 лв., а на медицинските сестри - 1200 лв.

Протестиращите от КТ "Подкрепа" и нечленуващите в синдикати разпространиха декларация до областния управител и до Министерството на здравеопазването. В нея се настоява да се организира обсъждане и признаване на труда им като втора категория. 

От ЦСМП искат увеличение на основните им заплати, като на лекарските асистенти и фелдшерите да е по-малко от 90 % от основната заплата на лекар в системата на "Спешна помощ".

По-късно протестиращите се срещнаха с областния управител на Пловдив Ангел Стоев. Той обеща спешно да предаде исканията от декларацията на протестиращите на Министерството на здравеопазването. 

Стоев подчерта, че за месеците октомври, ноември и декември всеки лекар в ЦСМП ще получи по 600 лева към заплатата, за лекарските асистенти и фелдшери добавката е 400 лева, за медицинските сестри- 360 лева.  Сумите за парамедиците са 170 лева, за шофьорите 150 лева и за санитарите 120 лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем ученици са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 12:22

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 12:22

Българският народ ще има достоен архипастир

„ Ние се молим Бог да благослови православния български народ да има достоен предстоятел на родната Българска православна църква .“ Това заяви Пловдивският митриполит Николай по повод предстоящия общоцърковен събор на 30 юни, който трябва да избере нов български патриарх. Владиката посочи, че " със сигурност изборът на патриарх, на..

обновено на 26.06.24 в 12:22

EVN Топлофикация преминава към онлайн фактури

EVN Топлофикация преминава към издаването само на онлайн фактури за консумирана топлоенергия и битова гореща вода на своите клиенти. Промяната е част от дигитализацията и подобряването на услугите на дружеството.  Всеки клиент на EVN Топлофикация може да намери своята фактура в портала „EVN Oнлайн плюс“ . В него клиентите ще открият оригинал на..

публикувано на 26.06.24 в 12:14

Променят достъпа до Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги"

Временно от 27 юни се променя достъпът на пациенти до Спешното отделение на УМБАЛ “Свети Георги”- Пловдив, съобщават от лечебното заведение.  Промяната се налага заради строителни дейности, свързани с изграждането на многоетажния паркинг с хеликоптерна площадка към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. За да достигнат Спешното отделение, всички..

публикувано на 26.06.24 в 09:23