Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалните сили представиха новата си бойна техника

Новата бойна техника на Съвместното командване на специалните операции бе осветена днес от Пловдивския митрополит Николай.

„На наше разположение са вече 92 машини – високопроходими бронирани транспортьори, от общо 98 по договор“ – заяви командващият на Специалните сили ген. майор Явор Матеев. Техниката е родно производство на военната компания „Самел-90“ в Самоков.

Бронираната машина е за 8 души плюс картечар и е предназначена за транспортиране на жива сила по високопроходими терени.

„Досега пробният период показва много добри показатели на функциониране на машината. Дори да имаме забележки, според договорката те ще бъдат изгладени технологично от фирмата производител“ – изтъкна ген. Матеев.

Бойната техника бе осветена от Пловдивския митрополит Николай в присъствието на няколко бивши военни министри, които имат заслуги за изпълнението на тази военна програма, която е на стойност 50 млн. лева.

По сучай Деня на военния парашутист командването награди за добра служба няколко военнослужещи. Митрополит Николай отслужи и благодарствен молебен по повод храмовия празник на местния параклис „Св. Иван Рилски Чудотворец“, чийто патрон отбелязваме на днешния ден. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поредна, но условна присъда за адвокат Владимир Елдъров

Скандално известният пловдивски адвокат Владимир Елдъров бе осъден с изненадващо лека условна присъда за  крупни данъчни престъпления.   В еднодневно съдебно заседание по съкратената процедура Елдъров получи 1 година условно с 3 годишен изпитателен срок. Той се призна за виновен за това, че в  периода от 2013 г. до 2015 г в Пловдив, като местно..

публикувано на 12.06.24 в 20:02

Абонатите на EVN ще плащат само по банков път от 14 до 24 юни

Заради техническо обновяване на системата на EVN в периода от 18:00 ч. на 14 юни до 24 юни 2024  г. Отпада възможността за плащане на сметките за консумираната електрическа и топлинна енергия по всякакъв друг начин, освен по банков път, предупредиха от компанията. Това означава, че никакви разплащания в брой на гишета, в пощите, оторизираните..

публикувано на 12.06.24 в 15:51

"Зелени патрули" ще бдят за пълните контейнери в Пазарджик

От 1 юли в община Пазарджик започва подмяна на стоте най-увредени контейнери за битови отпадъци. Това съобщи на пресконференция кметът Петър Куленски. Той добави, че предстои закупуване на четирикубикови контейнери. Ще бъде създадена организация за т.нар. „зелени патрули“, които ще бъдат разпределени в осем зони, каза Куленски. На един патрул  ще му..

публикувано на 12.06.24 в 15:35

Глобите за неизправни климатици не плашат пловдивските превозвачи

От седем проверени за включени климатици автобуси на един превозвач тази сутрин  седем са били без климатици.  Проверките на 25 автобуса на друг превозвач също показват, че всички имат дефекти, съобщи пред Радио Пловдив заместник-кметът Савина Петкова. Санкциите за неработещ климатик са 300 лева за всеки констатиран случай...

публикувано на 12.06.24 в 13:54

Момиче се удави в канал край с. Црънча

Малко момиче се e удавило след падане в напоителен канал край пазарджишкото село Црънча.  По първоначални данни група деца и техни близки били в землището на селото. Децата играели без надзор, когато едно от тях - 15-годишно момиче от Ракитово, внезапно се подхлъзнало и  паднало в дълбокия канал, известен като „Алеко Потока“, който по това време..

публикувано на 12.06.24 в 12:17