Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани обединяват усилия в кампанията “Зелена миля”

| обновено на 20.10.22 в 15:53

Доброволци, администрация и НПО сектор обединяват усилията си за почистването на река Марица, по протежението ѝ от околовръстното шосе посока Пазарджик (6-ти километър), до остров Адата. Предвижда се и почистване по бреговете ѝ, около остров Адата. Събитието „Зелена миля“ е тази събота, 22-и октомври. Стартът е в 13 часа, с 30 минутен инструктаж за всички доброволци.

Сдружение „BG Бъди активен“ приканва жителите на Пловдив, които обичат да спортуват и да се разхождат по поречието на река Марица, да се включат  в организираното от тях почистване на единайсет километровия участък от брега. Сборният пункт, за всички желаещи да се включат, може да откриете във фейсбук страницата на събитието „Зелена миля – почистване на р. Марица“ или на https://bit.ly/3SXcMOX

Инициативата се осъществява в партньорство със Спортен клуб по туризъм, Воден клуб Пловдив, РИОСВ - Пловдив и КМД Пловдив, и е част от дейностите по програмата „Място България“.

Между 4.8 и 12.7 тона отпадъци завършват в световните морета и океани всяка година. Плюс 150 милиона тона пластмаса във водни пространства, към момента. Според някои оценки, около 80% от отпадъците открити в моретата и океаните, идват от дейности извършвани на сушата.

„Събитието е разделено на два етапа. Първият етап започва в 9.30 часа. В него, професионалисти – каякари ще свършат трудната част от почистването там, където е опасно за хората. Това е дългото почистване на реката, което ще е около 9 километра или 5 мили и половина. Те ще работят до към 13 часа, след което около 13.30 часа стартира вторият етап, който е за доброволци, които нямат опит с каяк и не са се включвали преди в подобни инициативи. Те ще имат възможност да се качат в двойни каяци, с експерт каякар, и няма от какво да се притесняват. В същото време каним и доброволци, които искат да помогнат, но не искат да влизат във водата. Те могат да почисват крайбрежието. В събитието във Фейсбук сме подготвили и една анкетна карта, която събира малко повече информация за нивото на опит на всички доброволци, за работа с каяк и с лодки. Това е с цел да подсигурим нужния брой експерти, които да направят необходимия инструктаж на доброволците, които изявят желание да влязат във водата и да чистят отвътре. Каним и хора, които имат собствени лодки, също да дойдат и да помогнат.

“Зелена миля” e нова кампания на сдружението ни, с която искаме да ангажираме  доброволчески екипи със серия от инициативи за почистване на крайбрежни и водни зони. Като имаме две цели с това събитие, да почистим реката на първо място и да покажем красотата на водния спорт с каяк, като помогнем на хората да се докоснат до този спорт. И в бъдеще, те да могат самостоятелно или заедно с нас, да почистваме повече водни пространства. 

Едновременно с това, провеждаме и застъпническа кампания, насочена към предотвратяване на образуването на нови, незаконни сметища. Тя има за цел изграждане на капацитет за общини, дейности за повишаване на осведомеността и образоването на граждани относно техните права и задължения, премахване и превенция на образуването на незаконни места за изхвърляне“, разказва Ласка Ненова от „BG Бъди активен“.

Сдружението и техните партньори са осигурили нужните материали за почистване  - ръкавици, чували, щипки за събиране на отпадъците за хората, които са по крайбрежието. КМД Пловдив са осигурили два големи контейнера, в които да се изхвърлят отпадъците, след което те ще бъдат отнесени на подходящото за отпадъци място, от организацията по почистване.

Част от дейностите ще се извършват с предварително записване, като таванът на броя доброволци без собствена плавателна екипировка е 28 човека. Броят на доброволците за крайбрежното чистене не е ограничен, както и броят на доброволците със собствена плавателна екипировка.

Допълнителна информация за записване и екипировка, за всички доброволци, е налична във фейсбук страницата на събитието „Зелена миля – почистване на р. Марица“.

Ласка Ненова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ново помагало ни учи на емоционална компетентност

Деница Велкова е семеен консултант от Пловдив. Идеята за създаването на книгата "Пътуващият театър" с подзаглавие "Едно необикновено СЕМЕЙСТВО, на едно необикновено МЯСТО", се ражда в процеса на работа ѝ, с децата и техните родители. Книгата, наречена от нея, помагало за развиване на емоционална компетентност, цели да подкрепи развиването на..

обновено на 20.06.24 в 14:27
Антъни Уджа подсили

"Ботев" взе нападател с над 100 мача в Бундеслигата

Антъни Уджа официално е футболист на Ботев (Пловдив). 33-годишният нападател има впечатляваща кариера в Германия с отборите на Майнц, Кьолн, Вердер Бремен, Унион Берлин и Айнтрахт Брауншвайг, откъдето пристига в България.  Той има 136 двубоя и 30 гола в Бундеслигата, 114 срещи с 37 попадения във Втора Бундеслига и 24 мача и 7 гола за Купата. Уджа е..

публикувано на 20.06.24 в 09:33

Огняна Душева - бронзовата ни медалистка от Сеул 1988

Огняна Душева е родена на 20.12.1964 г. в град Свиленград. Печели бронзов медал на Олимпийските игри през 1988 г. в Сеул, Южна Корея, на дисциплината К4-500 м. През 1984 г. на Соцолимпиадата в Берлин, Германия, заема четвърто място на К2 с Иванка Бадалска и пето място на К4-500 м. На Световното първенство в Дуисбург, Германия, през 1987 г. взема..

публикувано на 20.06.24 в 08:35

Университатя Крайова чака Ботев при загуба от Марибор

Стана ясен съперникът на Ботев (Пловдив) за Лигата на Конференциите, ако "канарчетата" загубят от Марибор в Лига Европа. "Жълто-черните" ще се изправят срещу Университатя Крайова във втория квалификационен кръг на третия по сила европейски клубен турнир. В първия двубой загубилият от сблъсъка между Ботев и Марибор ще бъде домакин на румънците. Двубоите..

публикувано на 19.06.24 в 18:00

Природата оживява в музея

Първият по рода си Природонаучен панаир в Пловдив вече е факт. Събитието се организира от Регионален Природонаучен музей- Пловдив и е финалният щрих на проекта „Музеят – удивителен свят на разнообразието в природата и живота“. Този панаир представя всички проведени активности в рамките на проекта чрез презентации, видеофайлове, изложби и..

публикувано на 19.06.24 в 17:39