Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Христов с поредно международно признание

| обновено на 20.10.22 в 16:58
Снимка: Личен архив

Хайку на Владислав Христов беше отличено на Мемориалния конкурс, посветен на Башо, в Япония. Второто отличие е свързано с международното хайку издание „Frameless Sky”, което e посветило своя 16-ти брой на войната в Украйна. Цанка Шишкова е другият наш представител, отличен от изданието. „Frameless Sky“ се разпространява и в DVD формат, като 80% от приходите получени от броя ще бъдат дарени за децата на Украйна. 

Мемориалният конкурс, посветен на Башо, е най-старият конкурс за хайку и в него участват стотици поети от цял свят. Тази година се проведе неговото 76-то издание. Той се организиран от Мемориалния музей на поета Мацуо Башо, намиращ се в родния му град Ига, префектура Мие. Башо е бащата на хайку поезията.

Отличеното хайку на Владислав Христов е :

урок по биология

човеците коленичат

пред една мравка

„Човекът и природата са в едно общуване. В случая аз казвам, че човек счита себе си за най-великото творение, но в определени моменти му се налага да коленичи пред мравката. Тя също е творение на природата и тук няма по-малки и по-големи, по-важни и по-маловажни. Ние всички сме едно и трябва да осъзнаем, че човек е необходимо да живее в хармония с природата. През последните години, човекът се е отделил от нея и счита себе си за абсолютен господар. При мен текстовете идват моментно и бързам да ги запиша, защото в следващия миг всичко изчезва. Те са като мълния, която проблясва“, казва Владислав Христов.

Има два големи конкурса посветени на поета Мацуо Башо. Единият е Мемориалният конкурс, а другият е в Токио, който хайку поетът Владислав Христов спечели преди две години. Той е посветен на мястото, на което Башо е писал своите стихове. Това е една малка колиба, направена от бананови листа. Башо, всъщност, означава „бананов лист“.

„Хайку е поезия, която е най-вече реагираща поезия. След като пандемията, през последните две-три години беше основна тема на хайку пишещите хора, сега това е войната в Украйна, тя ги инспирира“, споделя Владислав Христов за своето хайку, включено в международното издание „Frameless Sky”. 

„Примерът, който дава хайку общността е важен. Макар, че войната е само там не можем да си затваряме очите за онова, което се случва, защото тя засяга целия свят. Поезията като жанр, който е винаги актуален по отношение на процесите и събитията, които съпътстват човечеството и този път показва, че хората от цял свят могат да бъдат солидарни с това голямо нещастие“, допълва хайку поетът. 

Владислав Христов, гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Александър Секулов в "Срещи"- те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35