Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете малцинства в НС взаимно се блокират, ключ може да е ДБ

В интервю за предаването „Точно днес“ полотологът проф. Румяна Коларова описа динамиката на процесите около ГЕРБ и ПП в парламента, която на практика блокира всяко взаимодействие и формиране на мнозинства за избора на председател а НС.

По думите й в средите на бившата управляваща коалиция все по- явно е напрежението между ПП и БСП заради заявката на на ПП да бъде нова лява партия е дя изземе колкото се може повече от идентификационните символи на БСП.

„Те гледат колкото се може по- тясно да прегърнат БСП и по някакъв начин да  я удушат“

Когато става дума обаче за корупция, ПП има предимство пред Корнелия Нинова, защото тя беше уволнена като зам.- министър от кабинета на Сергей Станише по подозрения за корупция и търговия с влияние, припомни политологът.

Много е неудобна позицията на ДБ, които претендират да са дясно - център, дори само заради връзките си с ЕНП. Затова и поведението на обединението в това блокиращо мнозинство е разколебано. "От тук нататък ще виждаме все по- голяма ерозия в тази група“, прогнозира политологът и добави, че в „това трио“ ДБ е нежеланият трети в трудната любов между ПП и БСП.

В другото малцинство няма никакво взаимодействие, посочи проф. Коларова. Това е така, защото ДПС аргументира поведението си с процедурни правила, а партията на Янев пък е с позиция да не взима страна. В тази партия ядрото е корпоративният вот на Ковачки, което е с ролята на лобистка група за натиск, кавато е имала и ДПС.

Единственият начин да бъдет избран с подкрепата на шестте партии, а ключът за това решение да бъде даден от ДБ. Това се случваше и в предишния парламент, когато ГЕРБ играеше ключова роля, но окончателната формула се даваше от ДБ, припомни политологът.

„Този  тип решения са ключът към заработването на този парламент“.

ГЕРБ не може да си позволи да протегне ръка на ДПС, а парадоксът е, че това превят от ПП. И това е защото ментор на парламентарно представената част на партията беше Йордан Цонев. Зад този вид сътрудничество стои и позиционирането им в либералната европейска партийност и ако има по тази линия натиск върху ПП то той е от страна на либералното представителство.

„Възможната от европейска гледна точка коалиция е ПП, ДПС и БСП“, каза още проф. Румяна Коларова.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43