Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаманизмът при прабългарите е отричан напоследък, но го има

По българските земи е имало шамани. Възродената от проф. Николай Овчаров хипотеза вече е призната от световната наука. Тя е защитавана през годините от неговия баща проф. Димитър Овчаров, от академик Веселин Бешевлиев, от Живко Аладжов и други учени. Тази теория за тюркския произход и за шаманизма в частност, беше завоалирана през последните  години, разказа проф. Овчаров. Докладът му обаче "Ранният български шаманизъм" бе представен наскоро на 5-ия конгрес по степна археология на Евразия в Казахстан и беше приет с изключителен успех.

Според привържениците на тезата има рисунки от старите български столици - Плиска и Велики Преслав от края на 9-ти и началото на 10-ти век, които беспорно доказват тезата за шаманизма. Особено едно от изображенията е на танцуващ шаман с животинска маска, с рога, с характерното за шаманите дейре, каза ученият. 

"Преди години беше безспорно, че изображението е на шаман, но през последните десетилетия се появиха отрицатели. Истината е, че тезата за шаманизма бе отричана през последните 30 години. Така стигаме до въпроса каква религия са изповядвали прабългарите. Дали това са тюрските култове, иранските или  зороастризма или митраизма – ето това са нещата, които бунят ума на учените. През последните години преобладава иранската теория, но се оказва, че тюрките далеч не са забравени", каза професорът.

Според него прабългарите в своя дълъг път от Централна Азия до Европа в продължение на 4-5 столетия са минали през различни страни, като са възприели части от културата и религията на народите, с които са общували, включително и иранската култура. Мадарският конник е доказано, че е с персийско влияние.  Религията на прабългарите
е синкретична – тюрски, ирански заемки, а по- късно и християнски. Това обединение на различни култуве при прабългарите е в основата на шаманизма, обясни Овчаров. 

В същото време той е категоричен, че трябва да се разграничи почитането на бога Тангра от шаманизма, защото Тангра е тюркско божество.  


По публикацията работи: Неда Велкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одаджиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 16.06.24 в 13:58

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38

Ден на доброволците на Алея на книгата от "Пловдив чете"

Днешната неделя е последният ден на тазгодишната Алея на книгата, но фестивалът „Пловдив чете“ продължава до сряда, 19 юни. Програмата днес минава под знака „Ден на доброволците“.  В литературен кът към  Алеята на книгата  в 10,30 часа ще има спорт, игри и четене с „Клуба на добротворците“. В 15,30 под надслов „Четем на глас“ ще е разговорът защо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

„Градът празнува Операта“ в Пловдив с виртуозния Васко Василев

В Пловдив ще се проведе празничен гала концерт „Градът празнува Операта“със специалното участие на виртуозния цигулар Васко Василев. Проявата е на площад „Централен“, входът е свободен. Събитието е кулминация на честванията, посветени на 70 годишнината на Опера Пловдив. Концертът със солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от Якопо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15.06. 2024 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Георги Райчевски. Този шарен Пловдив. Роман хроника. 266 стр., ок. 4А, Хермес, 2024. Райнер Мария Рилке. Дуински елегии (поетическа версия на Кирил Кадийски) 152 стр., ок. 5А, Колибри, 2024. Кевин Бари. Нощен ферибот за..

публикувано на 16.06.24 в 09:20