Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автоматична станция измерва мръсен ли е въздухът в Милево

2
Снимка: Радио Пловдив

РИОСВ -  Пловдив  разположи мобилна автоматична станция  в село Милево, община Садово, чрез която ще се осъществи мониторинг на атмосферния въздух в населеното място през есенния сезон.

Екоинспекцията предприема тези действия заради многобройни сигнали от жителите на селото, свързани с неприятни миризми и замърсяване на въздуха. 

Станцията ще остане в продължение на 14 последователни денонощия, а контролните измервания ще се извършват непрекъснато. Тя е позиционирана на посочено от жители на населеното място. Това е поредната четвърта серия измервания за годината, а получените резултати ще позволят да се направи пълна оценка на степента на замърсяване, като се отчетат сезонните въздействия.

След приключване на мониторинга, всички обобщени данни ще бъдат анализирани и предоставени на Регионалната здравна инспекция – Пловдив, за да   оцени рискът и въздействието върху общественото здраве.

Проблемът с неприятната миризма и замърсяването на въздуха продължавал с години. Местните хора подозират, че причината е фирма за производство на млечни продукти и начинът, по който съхраняват животинската тор. 

"Имат 4 лагуни, но те са запълнени и не са почиствани досега, затова всичко се пренасочва в канала. Ние страдаме, когато духне вятър в Милево е невъзможно да се диша", обясни кметът на село Милево Анелия Колева. 

По казуса през годините са правени многократни проверки от страна на РИОСВ, Напоителни системи и Басейнова дирекция. Последната такава е направена преди два месеца. 

"Имам информация, че се замърсява канала, но какво се съдържа в тази смес не мога да кажа". Така екологът на община Садово Атанас Иванов обобщи резултатите от проверката. 

Управителят на фирмата за производство на млечни продукти Никола Ангелов отрече да има заустване в канала и добави, че лагуните, в който се събира животинската тор са с капацитет до 140 тона дневно и без да се изпразват могат да поемат количества за 6 месеца.

"Целият отпадък от говедовъдството минава през биогаз инсталацията на ферментация. От тази ферментация ние получаваме газ, която използваме за нашите двигатели, които захранват двигатели, произвеждащи електричество. Животинският тор се използва за наторяване на земеделски площи, но заради преработката му от него вече не се отделя амоняк. Ако е имало изливане, това е било при наводнения", коментира Никола Ангелов. 

Междувременно местните са убедени, че и четвъртата поредна проверка за годината, която извършват от РИОСВ няма да покаже отклонения в качеството на въздуха. Причината е, че станцията измерва химически, а не биологически замърсявания.




По публикацията работи: Неда Велкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Заловиха шофьора, хвърчал с висока скорост в насрещното движение

Пазарджишките криминалисти установиха и заловиха безразсъдния шофьор , който бе заснет да кара с висока скорост в насрещното платно, на изхода на Пазарджик към магистрала „Тракия“.  Клипът събра множество възмутени реакции, а полицията се самосезира и бързо издири водача.  "След узнаването за тези публикации служители от сектор "Пътна полиция"..

публикувано на 13.06.24 в 16:55

Индийски шофьори ще ни возят в пловдивските градски рейсове

До 2 месеца 30 индийски шофьори подкарват пловдивските рейсове. Те ще се движат по линиите, които обслужва фирмата "Автотранс Чолаков". Договор с тях вече е подписан, предстои да минат процедурите за наемане на работници от трети страни. Пловдивският превозвач е прибягнал до наемането на шофьори от трети страни заради недостига на кадри в сферата...

публикувано на 13.06.24 в 16:38

До края на годината в Пловдив ще има 25 камери за контрол на скоростта

Община Пловдив започва поставянето на съоръжения за камери за контрол на скоростта, които предстои да бъдат осигурени от МВР. Решението бе взето на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата.  От Областна дирекция на МВР – Пловдив са фиксирали 5 ключови пътни артерии, на които първоначално да бъдат..

обновено на 13.06.24 в 16:26

Обновяват панорамната площадка над тунела

Започна обновяване на панорамната площадка над тунел-север на булевард „Цар Борис Трети Обединител“. Надписът „ПЛОВДИВ“, изписан с помощта на 3000 храсти лигуструм, е оформен, а между буквите е направена насипка от бели камъчета, което допринася за по-добрата видимост. Всяка от буквите е с височина 2 метра,  общата дължина на надписа е 20..

публикувано на 13.06.24 в 16:24

Две украинки се изгубиха в скалиста местност в Родопите

Две жени от Украйна са открити след повече от три часа издирване снощи в гората край Смолян, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Елена Стоилова. Жените – майка и дъщеря, били на разходка в местността Елинска река. След като дълго не успели да намерят пътя към града, те подали сигнал на спешния телефон. Незабавно към мястото е изпратен екип..

публикувано на 13.06.24 в 15:36