Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Дочева гостува с изложбата “All that jazz“

| обновено на 11.11.22 в 12:01

Тази събота, 19-ти ноември, от 18 часа, Антония Дочева открива самостоятелната си изложба „All that jazz“, в галерия „Артистика“. Авторката ще ни пренесе в света на джаза, с над 25 рисунки. 

„Джазът учи на живот с достойнство, подхранва порива към свобода, непримиримост към несправедливостите и призовава към промяна на света към добро. Той дава нужното за укрепване на духа, влива сили, създава общност. Джазът произнася истината. Създаването на тази музика е резултат на избор, в който има опора в ценности“, казва Антония Дочева.

Тя е родена в София, през 1968 година. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1973 се дипломира в Националната художествена академия “Николай Павлович”, специалност “Илюстрация и оформление на книгата”.

Художничката илюстрира 45 книги за деца, повечето от които са публикувани освен в България, също в Испания, Англия, Полша, Русия и Чехия. Оформя и илюстрира три тома приказки на Братя Грим. Създава над 5000 илюстрации за детски анимационни филми. Нейни живописни творби, два портрета и натюрморт, са притежание на Националната художествена галерия. Множество от платната ѝ се намират в частни колекции и обществени галерии в България, Гърция, Италия, Франция, Германия, Австрия, Англия, Швейцария, Аржентина и САЩ.

На въпроса, дали джазът е любимата ѝ музика, с усмивка отговаря: “Ще бъда много лошо наказана, ако само тя е любимата ми музика, защото аз съм цигулар, който е решил да рисува. Прекъснах си свиренето, кандидатствах художествена гимназия, после академията. Аз, всъщност, съм илюстратор. Един илюстратор трябва да е наясно с човешката фигура, с нейното движение, ракурсни форми и т.н. Но, тъй като съм изкушена като музикант въпреки, че рисуването се оказа по-силно, започнах да рисувам и върху музика, по текстове. Илюстраторът работи по текстове цял живот. И, започнах да рисувам така...“

За гостуването си в Пловдив, за срещата с Хорхе Букай, Антония Дочева разказва в предаването „Вход свободен“. 

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и дейностите, които ще бъдат подпомогнати. Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

С две представления празнуват "Шарж"

Две представления с вход свободен са предвидили младите актьори и ръководители на Театрална къща "Шарж", за да отпразнуват своя четвърти рожден ден. Захарина Тонева и Георги Димов ръководят две групи - една за деца и друга за тийнейджъри, а отскоро Театрална къща "Шарж" има и своя редовният курс по Импровизационни умения.  Първата пиеса част от..

публикувано на 22.05.24 в 14:02

Великите европейци - Джефри Чосър

Като споменах прочутата древна обител в Кентърбъри, накъдето през една луда пролет се отправят героите на Джефри Чосър – ето и малко исторически и географски бележки за онова време и място. След битката при Хейстингс през ХІ век норманите на Вилхелм - или Уйлям - Завоевателят превземат Англия. Тук те се смесват с датските викинги,..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Веселин Куртев се завръща в галерия "Савов" с нова изложба

Художникът Веселин Куртев открива изложба рисунки в галерия „Савов“ от 18:30 ч. Тя носи името „Зарвъщане“ и се състои от 25 изчистени и концентрирани картини. Те разделени в три цикъла. Един от циклите е повлиян от албума на музиканта Теодосий Спасов „Рибите се моят за дъжд“. Рисунките са рисувани през последните 2 години.  Изложбата „Завръщане“..

публикувано на 22.05.24 в 07:22

Връчват наградите "Пловдив" за принос в изкуството и културата

Церемонията е от 18,30 ч. в Драматичния театър.  Призът се връчва в 12 категории в различни сфери на културата и изкуството.  Традиционно престижното отличие се връчва в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Началото е поставено през далечната 1969..

обновено на 22.05.24 в 06:55