Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По традиция Коледните или Рождественски пости започвят на 15 ноември и завършват на 24 декември - Бъдни вечер.

Започват 40-дневните Коледни пости

Постът е време за въздържание не само от храни от животински произход, но и от лоши мисли и дела.

| обновено на 15.11.22 в 08:22

За православните християни от днес започват Коледните или Рождественски пости. В църковната традиция те са установени в чест на предстоящия голям празник, посветен на раждането на Спасителя на света Иисус Христос. 

По традиция 40-дневните пости започват на 15 ноември и завършват на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио.

През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

Алкохолът също е забранен, с изключение на виното. 

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

Постът е време за въздържание не само от храни от животински произход, но и от лоши мисли и дела.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54