Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически сътресения и мръсен въздух в „Точно днес“

Снимка: Pixabay

Поредни политически сътресения раздират страната ни. Този път фокусът на скандалите сред депутатите е върху изборния процес и предложенията на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Те искат хибридно гласуване – с машина и с хартиена бюлетина, премахване на район „Чужбина“ и обществения съвет към ЦИК. Това събуди недоволството на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които заявиха, че няма да влязат в пленарната зала. Доскорошните партньори на ПП БСП пък нямат намерение да отстъпят от предложенията. Какво се цели с тези промени и как ще действат партиите от тук насетне анализираме с политолога и експерт по изборни системи Даниел Стефанов. Темата дискутираме и с депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

Година преди хората да дадат вота си за кмет на населено място проверяваме как се управлява една община на фона на парламентарната криза в страната ни. Разговорът е с кмета на Асеновград д-р Христо Грудев. Ще говорим за свършеното, но и за това, което не успя да се реализира, заради липсата на стабилно правителство. И още – какви проекти предстои да реализира общината.

Поглед ще отправим и към мръсния въздух, а именно защото Пловдив е един от най-замърсените градове. Какви са локалните здравни рискове и какви са възможните решения питаме д-р Костадин Костадинов, който е кардиолог и член на лекарската мрежа „Въздух за здраве“.

Акцент в предаването ще е и как могат да се използват движимите културни ценности в обучението на децата? Кои са новите изследвания за Васил Левски и други български възрожденци? Събеседник е директорът на Националния музей „Васил Левски“, Дора Чаушева, а поводът е 85-та годишнина на музея.

С какви хитови заглавия ни посреща 18-то издание на Киномания ще научим от Теодор Караколев от  „LUCKY Дом на киното“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" от минало към бъдеще

Сряда утро допълваме още факти за важните открития по нашите земи, от траки през римляни до средните векове. Отправяме се към новата зала "Археология" на Регионалния исторически музей - Пловдив. Говорим с директора Борис Хаджийски за реновираната площ, за продължаващите разкопки на селищна могила Юнаците и стигаме до новите проекти, които от музея..

публикувано на 01.10.24 в 15:52

Театри в криминалната хроника „Ден след ден“

Белезници вместо диригентска палка или как театри точат фонд "Работна заплата" - това ще коментираме в предаването "Ден след ден" в Деня на музиката. Или както тъжно се пошегува министърът на културата Найден Тодоров за първи път диригент да влезе в новините! Престъпна схема за източване на фонд „Работна заплата“ в Музикално-филхармоничния..

публикувано на 01.10.24 в 14:39

Октомврийско с „Вход свободен“

Гостува ни художникът, писател и артист Петър Георгиев – Рей, който открива изложбата си „Преодоляване“ и представя стихосбирката „Гвоздеи кръстни“, в Пловдив, на 3-и октомври. Събитието е в галерия „PIESA“, от 18 часа. Говорим за изкуството, като начин за справяне със стреса на ежедневието и по-хармоничен начин на живот, в рубриката..

обновено на 01.10.24 в 09:51

"Точно днес" с актуалните събития и музикални прояви

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК ще бъде наш събеседник по темата. В рубриката „Евранет +“ ще чуете репортаж на Виолета Ашикова за средствата, които отпуска ЕС за..

обновено на 30.09.24 в 16:51

"Ден след ден" по стъпките на делника

В последния ден на септември ето темите и събеседниците в следобедната програма „Ден след ден“: Започваме с болезнената тема за транспорта на жителите на селата Труд и Войводиново, които в неделя  протестираха с искане отново да има градски автобуси от и до Пловдив. Възможното решение по темата коментира кметът на община „Марица“ Димитър Иванов..

публикувано на 30.09.24 в 14:45