Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт център в СУ "Черноризец Храбър" развива творческите умения на децата със специфични потребности

Приобщаването на децата със СОП в клас е възможно


Децата със специфични потребности трябва да се приобщят в училище, колкото и да е трудно това, то не е невъзможно. Това мнение изрази в програма "Точно днес" директорът на СУ "Черноризец Храбър" в Пловдив Елена Кисьова. По думите й това се случва и в момента в повереното й учебното заведение с подкрепата на родителите и педагозите. 

Пловдивско училище оформи Солна стая  за децата със специални образователни потребности - част от открития преди ден Арт център, единствен в областта и втори в страната.  В Солната стая вече са монтирани солните лампи, има  три люлеещи се стола и  масажен стол, предстои да се добави и малък шадраван, който да ромоли със звуците на природата,

"Децата го приемат като нещо ново и нещо тяхно. Ще бъдат в по-уютна и по-различна среда", разказа  Кисьова и допълни, че Арт центъра развива способностите на децата със специфични потребности.

Трите кабинета в него са специализирани за паралелките по графичен дизайн, за занимания по музика и за работа с деца със СОП.

Кисьова  допълни, че в  учебното заведение в момента се обучават 23 деца със специални потребности, между тях и деца с аутизъм.  Много от родителите на тези деца по време на учебния процес стоят пред класните стаи, за  да окажат помощ на детето си при необходимост. 

Според директора на пловдивското училище идеята на пациентските организации личните асистенти на децата с аутизъм да присъстват в час е добра и това ще улесни както преподавателите, така и родителите.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Някой се страхува от приемането на Закон за сценичните изкуства

Схемата за източване на театрите в Разград и Смолян ще стане по-ясно след включването на всички проверки, които текат от Инспекторатите към Министерството на културата и към Министерския съвет, смята Диана Андреева от „Обсерваторията по икономика на културата". На този етап за нея звучат странно обвиненията на прокуратурата и пускането под..

публикувано на 08.10.24 в 16:43

Липсата на кабинет и бюджетната каша бавят "украинската помощ"

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на  финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т. нар.„украинска помощ“. Проблемите с изплащането рефлектират  и върху всички земеделски стопани в България. Най-сериозният проблем е липсата на редовен кабинет . Един кабинет поема ангажименти към..

публикувано на 08.10.24 в 16:15

Ако имаме казус за решаване с младите хора, той е в нас

"С годините професионална работа установихме с колеги, че един от основните проблеми в личностното развитие на младото поколение са точно тези с възпитанието. Децата умеят да се образоват, родителите са достатъчно грамотни, за да направят това, но когато стане въпрос за възпитание като поведение в професионална среда, защото всички сме социални..

публикувано на 08.10.24 в 08:56

Българските политици масово са страхливци

Ограниченията спрямо обществените медии при отразяване на предизборната кампания са все по-анахронични и все по-неадекватни на съвременната ситуация, която най-малкото се отличава с изключително виска степен на скандалност и реч на омразата между самите политици. Това заяви в програма "Ден след ден" медийният експерт, културолог и преподавател..

публикувано на 07.10.24 в 16:12

Знанията по математика да са вход за Математическа гимназия

Знанията по математика - но не от Националното външно оценяване, да са основният критерий за прием в паралелките по информационни технологии в математическите гимназии. Това предложение пращат на образователното министерство от Българската асоциация по информационни технологии и още 4 организации от бранша.  "Тези гимназии търсят деца с изявени..

обновено на 07.10.24 в 15:58