Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лявото обединение може да е нов субект за изборите

Започва видима конкуренция за лявото политическо пространство

| обновено на 29.11.22 в 15:51
Татяна Буруджиева
Снимка: Capital.bg

В НДК се провежда форум под името „Лява България“, където се дискутира евентуално ново ляво обединение. С политолога Татяна Буруджиева коментираме какви заявки за бъдещата българска политика дават бившите и настоящи социалисти.

Доц. Буруджиева посочи, че хора, които са извън БСП и правят такива ходове, може да означава ново разцепление в БСП. 

"В този смисъл създаване на обединение, което ще ползва части от БСП, сочи че ще бъдат нанесени щети на БСП, защото идеите ще бъдат автентично в ляво", посочи доц. Буруджиева. Според нея лявото пространство не може да се изчерпи само с избирателите на новото обединение.

"От страна на левицата (БСП) има хора и личности, които са доста успешни в изборите", посочи политологът. Тя подчерта, че всичко е много условно и е важно как ще реагира БСП и нейното ръководство. 

"Важно е това обединение каква основа ще има, защото едно е да се създаде опит за политики в ляво, другото е как те (новата формация) ще се представят на изборите", посочи още Буруджиева.  

"Роене на една голяма партия се случва след доказана невъзможност на голямата партия да се свести след тежки електорални загуби. Ако продължава роене в лявата част на политиката, ще трябва да минат години, поне 10 години, за да започне възстановяване на доверието на избирателите. Това обединение има за цел да спести това време, все пак конкуренцията за левите избиратели е силна. В дясно има доста партии и ясна конкуренция", каза Буруджиева. Тя допълни: "Може би център-ляво избирателите са свободни, те могат да изберат своя формация, като се започне от "Продължаваме Промяната", мине се през "Възраждане", и се стигне до опита за автентичен ляв проект.

"Ръководството на БСП, в лицето на лидера Корнелия Нинова се зае с пурификация, или прочистване на БСП и концентриране на партията в малобройни и верни на ръководството партийни организации и структури. Обединение в левицата, което не просто изключва БСП, а разкъсва БСП ще постави проблем от символен характер пред новия субект", посочи Буруджиева. Според нея няма сигнали от БСП, че са готови за укрепване в представянето си на изборите, когато и да са те. Тя припомни и съставянето на АБВ, и реакцията на БСП, която не бе крайна и нямаше дамгосване на хората, които взеха участие в дискусията по създаването. 

"Големият проблем е, че сътрудничеството на субектите в ляво е по-трудно, отколкото десните при десните партии", каза политологът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19