Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До дни проблем с дървата за огрев у нас няма да има

До няколко дни ще бъде решен проблемът с дървата. Това обяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев.  Само в 7-8 общини все още има недовършени доставки. 

В страната вече почти няма хора, които да не са снабдени с дърва, а до няколко дни проблемите ще бъдат окончателно решени. Министър Явор Гечев увери, че в страната има достатъчно количества.

„145% към днешна дата би трябвало да са достигнали количествата, които сме доставили спрямо миналата година. Тоест – дърва има като количества“, категоричен е Явор Гечев. 

Министър Гечев определи искането на фермерите за изтеглянето на Стратегическия план за земеделие от Брюксел като екзотична идея, но призна, че те са прави да протестират.

„Разбира се, че всеки иска повече средства. Не е възможно спирането на Стратегическия план. Формално е възможно, но не знам дали осъзнават фермерите какво ще стане, ако се спре“, коментира Гечев.

Земеделският министър обяви, че е започнала промяна в рамката на Стратегическия план за земеделие, тъй като служебният кабинет е установил аномалии в някои от заложените цени. Вече се разработва нова методика за промяна на ставките на финансиране по първи и втори стълб, където е необходимо.

„След одобрението на Стратегическия план ще имаме етапна готовност. Само, че припознаването вече на цифрите на самите фермери предварително. Тоест – самите фермери ще участват в разработките, не просто ще ги получават“, каза още Явор Гечев.

Явор Гечев присъства на церемония то по връчването на дипломите на завършващите тази година Университета по хранителни технологии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще..

публикувано на 03.06.24 в 08:15

Откриват обновената улица "Д-р Георги Странски" в "Източен"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов ще открият обновената улица „Д-р Георги Странски“ в Пловдив – в участъка от улица ул. "Генерал Радко Димитриев" до улица „Тодор Гатев“.  Това е първият етап на проекта, за който бяха отпуснати 1 милион и 300 хиляди лева от общинския бюджет. Припомням, че в края на..

обновено на 03.06.24 в 06:51

Жълт код за проливни валежи и градушки в Пловдив и Пазарджик

Оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури е в сила днес в 4 области от Северна България, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология.  Жълт код за валежи и градушки е обявен в други 7, сред които Пловдив и Пазарджик.  Очакват се количества на валежите до 20-25 mm.   Преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след..

обновено на 03.06.24 в 06:51

Кръгла маса "Българистиката в Унгария" се открива в ПУ

Кръгла маса „Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера“ ще бъде открита днес в 16:00 часа в Заседателната зала на Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  Събитието е част от работната програма на екипа на Пловдивския университет с ръководител проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева,..

публикувано на 03.06.24 в 06:31

Урсула фон дер Лайен: Благодаря за подкрепата за Украйна!

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив.  Тя бе посрещната с голям интерес от пловдичани, които изпълниха Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата е  част от..

обновено на 02.06.24 в 20:54