Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест са най-активните учебни заведения за тази година

| обновено на 04.12.22 в 10:59

Над 700 училища и детски градини от цялата страна, взеха участие в инициативата за насърчаване на спорта, физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците – „Ден на спорта в училище“. Тринайсет хиляди и 600 са децата станали част от кампанията, чийто координатор за България е сдружение "BG Бъди активен".

Отличените учебни заведения, носители на титлата “Най-активно училище в България 2022”, в осмото издание на инициативата са : СУ "Васил Левски" – Гълъбово, 81 СУ "Виктор Юго" - София , СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Старо Оряхово , Средно училище "Петко Рачов Славейков" – Кърджали и ДГ "Ален мак" – Харманли. Призьорите са организирали богата и интересна програма, като сред най-интересните извън традиционните футбол, волейбол и баскетбол, занимания са турнир по волейбол за учители, състезания с ролери, физзарядка, различни щафетни и подвижни игри, лекоатлетически игри, стрийт фитнес, демонстрации по карате, аеробика, стречинг, зумба, народни танци и други.

Софийското 81 СУ "Виктор Юго", организира първи волейболен турнир за педагогически специалисти, от училищата в град София. Състезанието бе подкрепено от Столична община, Регионален инспекторат по образованието и Българската федерация по волейбол, и даде заявка турнирът да се превърне в ежегоден. На учебното заведение, сдружение "BG Бъди активен", ще подари една от арт-инсталациите наречени “Шишеяд”, в която ученици и преподаватели ще могат да събират разделно пластмасови бутилки. По този начин училището става част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и се ангажира да събира, и предава за рециклиране събраните пластмасови опаковки. 

Специалната награда за “Най-активна детска градина”,  отива при ДГ "Ален мак" – Харманли. През цялата година, учебното заведение показва висока ангажираност към децата, като ги включва в различни дейности на "BG Бъди  Активен". Градината е ангажирала и родителите с почистване, и други зелени активности, като част от зелената тема на празника.

Тази година, "Ден на спорта в училище" привлече вниманието и към една изключително важна тема – опазването на средата от замърсяване с отпадъци. Допълнителната тема на тазгодишното издание, заложена от организаторите като предизвикателство към участващите учебни заведения, бе под мотото "Спорт #БезОтпадъци", като 71% от участващите преподаватели  са работили с децата по въпроси свързани с разделното събиране на отпадъците, рециклирането и ролята на всеки един от нас за състоянието на заобикалящата го среда.

Призовете на наградените училища ще им бъдат изпратени. До края на този месец, ще има специална церемония, за отличените училища от Пловдив и региона. 

Инициативата  „Европейски ден на спорта в училище“, получи подкрепа от Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта, както и от редица общини и областни управи от цялата страна.

Събитието „Ден на спорта в училище“ е част от дългогодишната програма на "BG Бъди  Активен",  “Раздвижваме България”.  „Европейски ден на спорта в училище“ е финансиран по програмата Еразъм+ на Европейската комисия и е ключово събитие в „Европейска седмица на спорта #BEACTIVE“. 

Румяна Киризиева от "BG Бъди активен", разказва в неделния "Шейкър". 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Крумовград задълбочи кризата в Локомотив!

Локомотив Пловдив и Крумовград завършиха при резултат 0:2 в двубой от 10-ия кръг на efbet Лига. В началните минути на срещата опасните ситуации пред двете врати липсваха. В осмата минута Георги Каракашев влезе остро на Божидар Кацаров, но главният съдия Петър Кузев му показа само жълт картон. Четири минути след това Ангел Лясков отне топката от..

публикувано на 28.09.24 в 19:01
Любослав Пенев

Любо Пенев: Аз и екипът ми оставаме в Локо

Старши треньорът на Локомотив (Пловдив) Любослав Пенев и неговият щаб  ще продължат да изпълняват професионалните си задължения, въпреки турбуленциите в клуба от последните дни и неясното бъдеще. Това стана ясно от официално изявление на специалиста до БТА. Членовете на Борда на директорите на "черно-белите" и спортният директор Илко Пиргов подадоха..

публикувано на 27.09.24 в 16:55

Министър Глушков откри новия спортен комплекс в Чепеларе

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев откриха обновен спортен комплекс в града. Реконструкцията на оборудването е финансирана от Министерството на младежта и спорта с 624 124 лв. с ДДС. „Този ​​нов комплекс е плод на съвместните усилия на ММС и общината, за да могат децата и младите хора на..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Пловдив отбеляза Европейския ден на спорта в училище

Община Пловдив за поредна година отбелязва Европейския ден на спорта в училище. Тазгодишното издание на инициативата беше открито от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Николай Бухалов в две общински училища - ОУ „Райна Княгиня“ и СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. „Спортът е нещо, което трябва да практикувате не само днес, но всеки ден,..

публикувано на 27.09.24 в 15:27

K3 ULTRA стартира тази събота за шести път

K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е първият ултрамаратон, чиито маршрути обхващат пограничната част на Родопите в България. Събитието се провежда в края на месец септември – най-пъстрият и живописен месец на есента. Тази година стартът ще бъде даден на 28 септември. Финалът на К3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е в най-южния и магнетичен град на страната –..

публикувано на 27.09.24 в 14:18