Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртокласници мерят сили в турнир по шах

| обновено на 08.12.22 в 18:32
3
Снимка: Личен архив

Идеята идва в един от дъждовните дни на изминалата седмица, когато децата от четвърти „А“ клас на ОУ "Елин Пелин", се налага да стоят в класната стая, по време на обедната почивка. Те прекарват времето си в игра на шах и други настолни игри, когато тяхната преподавателка г-жа Йовка Танчовска, забелязва искрения интерес и желание на децата да се занимават с нещо такова. Тя им предлага да организират турнир по шах и да премерят сили един с друг.

„Така, спонтанно, тръгна всичко. След, което се поинтересувах за човек, който може да съдийства, специалист и организирахме нещата. Аз имам удоволствието да работя с много умни и талантливи ученици“, разказва г-жа Танчовска.  

Оказва се, че всички деца, които са се записали за участие в турнира играят редовно вкъщи, заедно с по-възрастните си близки хора. Най-често, бащи и дядовци, личности, на които те се възхищават, и които са ги посветили в играта. Идеята за турнира ги завладява дотолкова, че всеки ден след училище тренират редовно, за да се подговят. 

Повече от десет деца се записват за турнира, като четири от тях са момичета. Едно от момичетата, Божидара, се класира на пето място. За победителя е осигурена купа. Има и грамоти за всички участници. 

„Напоследък, в моя клас, зачестиха проявите на дрязги между децата, включително и на агресия, което за моя клас не е типично. Реших, че трябва да намеря някакъв начин, тяхната енергия да бъде впрегната в нещо позитивно и ползотворно, и да мислят за нещо, което ги ангажира. Да не се фокусират толкова, върху отношенията помежду си. Действително, за една седмица, целият фокус се измести върху турнира по шах. Абсолютно съм удовлетворена от това, което видях. По време на турнира не гледах самата игра, а поведението на децата, по време на игра. Бяха тихи и концентрирани. Поглеждаха един към друг с някакво съзаклятничество, с разбиране. В моя клас децата не се делят, така изявено, на момчета и момичета. Участват всички заедно и аз съм много щастлива от това“, разказва още г-жа Йовка Танчовска.  

Купата, от турнира, печели Даниел Данаилов. Второто място е за Ангел Атанасов, третото е за Иван Гюлев. Според съдията на съзтезанието, Славчо Пейков, и тримата призьори са с почти равни качества и възможности. Специална компютърна програма помага на съдията за играта и определяне на резултатите. Помощ и подкрепа на децата оказват и от шахматен клуб „Пловдив“, с председател Илияна Полендакова.

Един от приоритетите, на преподавателите в ОУ „Елин Пелин“, е да намират креативни форми и начини, да се справят с агресията при децата. Тя е навсякъде в обществото и това рефлектира върху децата, според тях. Тази събота, предстои посещение на 4 „А“ клас в „Музей на авиацията – Крумово“.

Чуйте още, от интервюто на г-жа Йовка Танчовска, в предаването „Вход свободен“.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Динко Хоркаш премина в "Лас Палмас"

Най-добрият вратар в Първа лига през изминалата кампания Динко Хоркаш ще продължи кариерата си в испанската Ла Лига.  Хоркаш подписа договор за следващите четири сезона с Лас Палмас, съобщиха от клуба. 25-годишният хърватин се присъединява към испанския тим със свободен трансфер от Локомотив (Пловдив). За „смърфовете“ записа 21 мача, в 8 от които не..

публикувано на 25.06.24 в 17:44

Хидайет Ханкич беше продаден на руския "Ростов"

Вратарят Хидайет Ханкич беше продаден на руския елитен "Ростов" Босненецът пристигна в "Ботев" (Пловдив) през лятото на 2021 година и изигра 63 официални мача за „жълто-черните“. В 22 от тях той не допусна попадение. С екипа на „канарчетата“ Ханкич вдигна Купата на България през сезон 2023/24, спечели бронзовите медали през 2021/22 и участва в Лигата..

публикувано на 25.06.24 в 17:43

Малките красавици на Пловдив

В поредното издание на предаването Клуб "Неделя" Ви срещнахме с красивите и талантливи финалистки на  провелия се в началото на юни конкурс за "Малка Мис Пловдив и Тийн Мис Пловдив". Събитието бе организирано от Спортен клуб „Ера балет“  и се проведе с любезното съдействие на Община Пловдив. Заместник-кметът – Николай Бухалов, бе от специалните гости..

публикувано на 25.06.24 в 17:25

Танчо Калпаков се раздели със "Спартак" (Пловдив)

Танчо Калпаков вече не е старши-треньор на "Спартак" (Пловдив), само 13 дни след като пое тима. Решението е взего на среща с ръководството на клуба. В същото време "Спартак" започна подготовка за новия сезон в Югоизточна Трета лига.  Отборът ще бъде воден от Димитър Иванов, Иван Площаков, Николай Николов и Стефан Стойчев. 25 футболисти се включиха в..

публикувано на 25.06.24 в 11:32

Мексиканският изследовател д-р Карлос де Леон идва в България

Карлос де Леон е доктор по клинична психология и холистична медицина. Той работи и провежда изследвания, повече от 40 години, в областта на човешкото съзнание, техники за развитие и промяна, духовни учения, енергийни методи и психология. Д-р Де Леон е един от създателите на мексиканската асоциация за психотерапия и трансперсонално развитие...

обновено на 24.06.24 в 17:37