Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От времената до нравите - "Точно днес"

| обновено на 14.12.22 в 16:57

Правителството си остана химера. С първия мандат - на ГЕРБ, отхвърлено категорично.

Тежката политическа криза, рамкирана от тежки политически страсти, партийно късогледство и коалиционен далтонизъм едва ли ще надскочи и летвата на втория мандат. Алтернативи засега сякаш няма, а политическият процес е зациклил в спорове за хартиените бюлетини, бюджет, президентско вето и търсене на хора с нов излъскан имидж. Реалността дотук предлага скука.

Под повърхността на времето обаче изглежда по-интересно, както и оттласкването на педи от повърхността на злободневните ни грижи. 

В четвъртък в програма „Точно днес“ до 9.30 с все по-обвземащо ни предчувствие за зима, но и за празник в цветовете на надеждата, ще Ви предложим няколко паралелни разказа с нашенски сюжети.

Политическия предоставяме за анализ на политолога д-р Александър Димитров – преподавател в УНСС.

Разговорът за диагнозата на обществото и демонстриращите трайно безсилие елити да се превърнат в държавници през последните две години, ще продължим с писателя, преводач и публицист Бойко Ламбовски. Той е част от престижното жури за Наградата за нова българска проза „Хеликон“, която ще бъде връчена днес.

Разказът на времето с фокус към следите, които то е оставило в Пловдив, ще разчетем с кодовете на археологията, а след това - и на хрониката. Събеседници са археологът и ръководител на екипа, който изследва селищната могила Яса тепе на Брезовско шосе Десислава Давидова. А преди представянето на книгата „Спомен от Пловдив 2“ на дългогодишния изследовател и краевед Мимо Райчев за архитектурата на соца с автора разговаря Стоян Терзиев.  

Усещането за Коледните празници ще бъде малко по-близо до нас след откриването на сборната зимна изложба – живопис, графика и скулптура в галерия „Аспект“. Ще я представи галеристката Олга Петрова.

А в „Добро утро, Ден“ и в четвъртък оставаме в компанията на Людмила Сугарева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" с актуалните събития и музикални прояви

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК ще бъде наш събеседник по темата. В рубриката „Евранет +“ ще чуете репортаж на Виолета Ашикова за средствата, които отпуска ЕС за..

обновено на 30.09.24 в 16:51

"Ден след ден" по стъпките на делника

В последния ден на септември ето темите и събеседниците в следобедната програма „Ден след ден“: Започваме с болезнената тема за транспорта на жителите на селата Труд и Войводиново, които в неделя  протестираха с искане отново да има градски автобуси от и до Пловдив. Възможното решение по темата коментира кметът на община „Марица“ Димитър Иванов..

публикувано на 30.09.24 в 14:45

"Вход свободен" - късен старт на делника

Понеделник е динамика, понякога стрес и напрежение, но ние го обличаме в думи и емоции като Ново начало или Шанс за случване! Така и днес, с късен старт и щастливи мисли подхождаме към това, което предстои!  Изминалата седмица беше посветена на глухите хора. Традиционно, международния ден на глухите се отбелязва в последната неделя на месец септември. За..

публикувано на 30.09.24 в 09:30

Изпращаме септември "Точно днес"

На 30 септември посрещаме новата седмица с актуални теми и коментари на важните събития. В утрото на понеделника ще говорим за транспорт, здравеопазване, политика и младите хора.  Жителите на пловдивските села Труд и Войводиново протестират, обединявайки усилията си за по-добър транспорт. Войводиново се бори за възстановяване на автобусна линия №15,..

обновено на 29.09.24 в 16:51

Различен следобед с Клуб "Неделя"

В последното септемврийско издание на Клуба първият ефирен час запазваме за едно пътешествие до страната Плодострания :))) Наш гид ще бъде и звестната куклена актриса Мария Лазарова-Меце, която заедно със своята внучка Лазарина ни гостуват за да представят дебютната си детска книжка „Червейчетата от страната Плодострания и господин Магданоз“...

публикувано на 29.09.24 в 15:05