Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужен е пробив в дипломацията между Русия и Украйна

Инициативата може да дойде от по-малка държава като България, защото великите сили трудно се обединяват

Новата книга на преподавателя от катедра „История и археология“ на Пловдивския университет, асистент д-р Самуил Шивачев ще бъде представена на 21 декември, сряда в Държавен архив - Пловдив.

Книгата „Крепостното право в Русия XV-XX век“ е отпечатана от софийското издателство „Парадигма“. Тя представя изследователския труд на автора през последните 14 години. Шивачев каза: "Историята на крепостното право е истинската история на Русия. Това е поглед в един социален проблем, който вълнува руското общество векове наред. То създава народопсихологията на обикновения руснак, феноменът за „бащицата“, за силната ръка, за подчиненото положение, за вярата в свръхнационалните цели, които са подплатени с крайна жертвоготовност."

Рецензенти на книгата са доц. д-р Бойко Белегов, доц.д-р Русалена Пенджекова и доц. д-р Валентин Петрусенко. Предстои премиера в Пловдивския университет през януари 2023 г., както и в София. 

Живка Танчева разговаря с ас. д-р Шивачев, за книгата му и за войната в Украйна, с корените заложени още от началото на XX век.

"Войната в Украйна е териториален въпрос, но идва и от този вакуум на националностите, които се получи, след разпада на СССР", каза д-р Шивачев. Той припомни, че след разпада остана население, което е рускоговорящо в териториите на запад, което е родено там. 

"Дори днес има 300 000 рускоговорящи в Прибалтика, които нямат гражданство. Нещата са уредени само в Беларус. В Украйна положението беше такова, че наблягайки на украинската националност и език, население което е рускоговорящо беше директно определено за руснаци. А тези хора винаги са се смятали за украинци, нищо че са рускоговорящи, те имат поне 200 години живот в тази територии. Този антагонизъм изкристализира в  тези специфични отношения, още от 2008 г., от Оранжевата революция, минем през 2014 г. и стигнем до това, което наблюдаваме с войната. Днес това, което се изважда като защита на руския свят, не е така, защото войната на два братски народа, унищожи руския мир", каза историкът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43