Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира шареният коледен базар "Капана"

| обновено на 16.12.22 в 16:02

От днес до 26 декември ще се проведе традиционният Коледен базар „Капана“, който организаторите определят като  “първа стъпка към сладкото вълнение от коледните празници в очакването и мечтите за подаръците“.

101 изложителя ще  покажат бижута, дрехи, книги, детски ръчно правени играчки, коледни украси и играчки, занаятчийски храни и напитки, картини, керамични изделия, дърворезби, лампи, свещи, козметика, които са само част от разнообразната палитра творчески артикули подготвени за светлия празник.

Представянето на всеки от тях може да се  проследи и в страницата на Kapana Fest във Фейсбук.

Предвидени са и благотворителни каузи, в които може да се включи всеки желаещ в коледното градче.

В Коледен базар Капана са подготвени 3 богато украсени изкуствени елхи, 2 км коледни елхови гирлянди с играчки и 2 км коледни лампички, добавят още организаторите.  Те канят всички на мостовото съоръжение над ул. „Гладстон“ или кръстовището на ул. „Златарска“ и ул. „Загреб“ в квартал „Капана“. 

"Избрах си ръчно изработени сапуни от природни продукти. Те са на основата на кокос и на зехтин, т.е. нямат нищо изкуствено. Именно към това се ориентират хората в днешно време. Мисля тази година подаръците към близките ми хора да са по-символични", каза Маргарита Кръстева.

Други пък си тръгнаха с коледни сладкиши, пушен червен пипер, коледни свещи.

В духа на Коледните празници и идеята за сплотеност и милосърдие базар „Капана“ отново приюти социално значими каузи. Една от тях е за неонатологичното отделение на МБАЛ "Св. Мина". За целта се предлагат мъфини, коледни сладки, неща направени с декупаж. 

"Подкрепям каузата, защото аз съм лекар, синът ми и съпругът ми са лекари, баща ми беше. Взех две касички за моя най-малък внук да си събира стотинките", каза един от дарителите. 

Друга куза е за приют за безстопанствени кучета. Хора с различни професии – счетоводител, строител, педикюрист, се грижат за около 150  бездомни кучета и им намират осиновители в Германия. Събраната сума ще използват за покриване на част от разходите за имунизации, храна и лечение на животните, каза Дияна Плачкова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40

„Любими картини от любими автори“ във "Възраждане"

В галерия „Възраждане“ се открива изложба „Любими картини от любими автори“. В експозицията са показани платна на художници, с които галерията е работила през годините. Сред тях са Димитър Лалев, Георги Чапкънов, Слав Бакалов, Ставри Калинов, Димитър Манолов, Стефан Десподов, Виолета Радкова, Иван Чакъров и други. „В новата обща изложба..

публикувано на 25.06.24 в 07:59