Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последния понеделник на годината - "Точно днес"

На втория ден на Коледа се чества паметта на св. Йосиф, обручник на св. Дева Мария. Отбелязва се и като Ден на бащата. 

Именници на 26 декември  са Давид, Йосиф и Йосифа.

Красив смисъл носят тези имена. Давид означава – възлюбен, а Йосиф означава – подарен.

Под знака на Рождественските празници и с мир в сърцата християните измолват от Спасителя здрави и радостни дни за себе си, приятели, близки и всички боголюбиви  хора по света.

"Точно днес" с надежда, че дозата радост, която имаме от срещите с любими хора, ще остане с в нас през цялата година, избираме да продължим и в понеделник с гласове на хора и събития, които оставиха следи в  силуета на отминаващата 2022-ра  година.

За начало  избираме добрата новина - най-старата функционираща църква в Пловдивската епархия "Успение на Света Богородица" в пазарджишкото село Паталеница е с нов купол. За благородното дело на инициаторите и дарителите - разказът е на Невена Петрова.

Избрахме и интервюта и репортажи, отразяващи се в "огледалото за обратно виждане"  и  под знака на "следите, които остават".

През лятото бе възстановен храмът "Св. пророк Илия" във високопланинското село Чурен в община "Родопи. Иванка Петкова разговаря с Владимир Ангелов, двигател на идеята и един от доброволците. 

Не се съмняваме, че за най-вълшебното време на годината  разказите са неизброими. Български писатели уловиха духа на Коледа в сборник със 17 разказа, издание на "Сиела". Живка Танчева разговаря с Радослав Бимбалов за книгата и неговия разказ, озаглавен "Петелът е различен".

За най-новото заглавие в афиша на Пловдивския драматичен театър "Солунските съзаклятници" - пиеса на Георги Данаилов - репортаж на Стоян Терзиев.

И още малко за театър и преди да отзвучат аплодисментите след получените през тази година престижни награди. Актьорът от Пловдивската Драма Симеон Алексиев стана носител на ИКАР "За чест и достойнство" и бе удостоен още със статуетката "Дон Кихот" по повод  неговия 70-годишен юбилей. Припомняме ви едно интервю на Паолина Комсалова с него за наградите и театъра.

А разказа  за първата българка, участвала в програмата на НАСА за кандидат-астронавти Татяна Иванова,  чуйте от разговора с нея на Яница Марова.

Програма "Точно днес" в последния понеделник на 2022-ра година започва в 7.00.

.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Юлските посоки "Точно днес"

В първите дни на новия месец в програма „Точно днес“ поемаме по юлските посоки. И докато за едни те са белязани от летни почивки и жежко слънце, то за други тепърва започва тежката работа. След поредните предсрочни парламентарни избори дойде ред и на опитите за формиране на правителство. За политическите страсти, какви са очакванията за първия..

публикувано на 01.07.24 в 17:00

Юлски следобед с „Вход свободен“

На 1 юли отбелязваме Свети Врач, народен и църковен празник, посветен на светите братя безсребърници Козма и Дамян, ден на билкарите и лечителите. Да сте здрави и усмхнати през юли! В първия ден на новия месец, в рубриката „Орисници“, коментираме гореща тема с Дарина Иванова и Таня Лазарова.  С Михаела Дамянска от Младежки център –..

публикувано на 01.07.24 в 09:30

"Точно днес" изгрява юли

1 юли символно бележи летните дни, много от българите имат обичай да посрещат с музика - изгрева на слънцето. Паолина Комсалова разговаря с Анастасия Кирилова от НИМХ, за прогнозата на синоптиците за летния месец, в който ще има и горещници и много валежи. За програма Точно днес" началото на седмицата идва с новия патриарх на Българската православна..

обновено на 30.06.24 в 17:25

Хуморът и операта завладяват Клуба

Последното юнско издание на Клуб "Неделя“ отново събира интересни и любопитни гости. В първия час (16-17) с журналиста и писателя Михаил Вешим ще си говорим за хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и за това – тъжен ли е съвременният български хумор или не съвсем? Ще стане още дума за книги, култура, журналистика и, разбира се, за..

публикувано на 30.06.24 в 15:10

Ранно утро с "Шейкър"

Последното утро на юни посрещаме, с обещания за приключения и емоции присъщи на юли! Най – летния месец, мечтан и „натоварен“ с очаквания за щастие! Предстоят ни няколко срещи, куп полезни съвети и още толкова интересна информация! Някои определени движения на нашето тяло, могат да бъдат контролирани и регулирани според нуждите и..

публикувано на 29.06.24 в 16:05