Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В края на декември кокичета цъфнаха в Смолян и в Търън

Снимка: Фейсбук, Явор Говедаров

Кокичета цъфнаха дни преди Нова година в градинка в Търън, похвали се в социалните мрежи кметът на родопското село Явор Говедаров. 

Причината за ранния цъфтеж е необичайно топлият декември. 

Кокичета цъфнаха за Коледа и в градина в смолянския квартал "Райково". Предвестниците на пролетта се появиха няколко дни след началото на астрономическата зима, при пролетни температури в края на декември. 

"Чакаме зима, а е пролет", коментираха родопчани. 

Според възрастните хора цъфналите ранни кокичета дни преди Нова година е знак, че тепърва ни чака студена зима.

Днес по обяд в Пловдив температурите достигнаха нетипичните 14 градуса, а в Смолян - 12 градуса. 

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

57-годишен шофьор е в болница след катастрофа в Асеновград

Катастрофа затруднява движението на изхода на Асеновград в посока Поповица, съобщават от МВР в Пловдвив. Инцидентът е станал на ул. „Цар Иван Асен II", а сигналът е получен около 8 ч. тази сутрин.  По неизяснена все още причина лек автомобил „Опел“ с 57-годишен мъж зад волана навлиза в лентата за насрещно движение и се удря челно в лек..

публикувано на 02.07.24 в 09:55

Отличават най - добрите хора в Пловдив

Кметът Костадин Димитров ще отличи добрите хора от тазгодишното издание на кампанията „Пловдив – град на доброто“.  Номинациите са в четири категории - образователна дейност, социална дейност, градско развитие и добротворчество.  Инициативата се провежа за 14-ти път и се организира от  Асоциацията на хората с редки болести, Професионалната гимназия..

публикувано на 02.07.24 в 08:35

Празник на Чудотворната Бачковска икона

В Бачковския манастир ще бъде отслужена архиерейска богослужба в чест на празника на Чудотворната Бачковска икона на пресвета Богородица. В съборния храм на манастира литургята ще отслужи игуменът на обителта епископ Сионий. На 2 юли църквата чества празника Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна. Денят е празник на..

обновено на 02.07.24 в 08:26

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурните обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 08:26

Щрихи от миналото на Пазарджик в изложбата „Градски бит“

В Регионалния исторически музей в Пазарджик се открива изложбата "Градски бит", която представя миналото на града от Освобождението на България до промените през 1944 година.  Този период от новата ни история е представен чрез снимки, документи, илюстративни табла и вещи, включени са също гоблен и картини на пазарджишки художници. Изложбата..

обновено на 02.07.24 в 08:26