Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обжалват в съда застрояването на зелените площи до Гребната база

Жалба в Районния съд в Пловдив срещу Общия устройствен план на Пловдив в частта му за 81 декара зелени площи край Гребната база внася днес Местната гражданска инициатива „За Парка“, съобщи адвокат Тони Стойчева, председател на инициативата. Те сезират по казуса и Районната прокуратура, в чиито правомощия, според гражданите, е да санкционира решенията на местната администрация.

От инициативата „За Парка“ призовават кмета Здравко Димитров да покани фирма „Тея инвест“ да върне на пловдивчани този имот, а не да се опитват да осребряват нещо, за което никога не са платили. От гражданската инициатива подчертават, че замяната на 50 декара от парка е огромна щета за обществото и общината достатъчно добре е обезщетила фирма „Тея инвест“ за тях, затова не бива тя да бъде обезщетена и за другите 81 декара. 

Адвокат Стойчева подчерта, че не бива да се водят преговори отново гражданите да купуваме нашия прак, да ощетяваме нашия бюджет и отново ние да плащаме сметката. Нека фирма „Тея инвест“ дари имота обратно на общината и той да стане публична общинска собственост, призова юристката.

Гражданите от „За Парка“ са категорични, че кметовете Иван Чомаков, Славчо Атанасов, Иван Тотев и Здравко Димитров са бездействали и не са защитили обществения интерес като става дума за огромни финансови злоупотреби. „Губим парк, който е подарен на частна фирма, и сега ще си го купуваме прескъпо. Не кон, а слон за кокошка!“, коментира адвокат Тони Стойчева. 

От инициативата очакват исканията им да бъдат разгледани на общинска сесия на 13 януари. Те обявиха, че ще действат съобразно сигналите, които идват от общината.

Чуйте звуковия файл по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59