Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от антибиотиците за деца липсват в аптеките

| обновено на 05.01.23 в 14:51
Димитрия Стайкова
Снимка: Стаматина Никова

Сблъскваме с доста голям недостиг на много и различни лекарствени продукти. Проблемът е не само за определени лекарства, а за всички лекарства, които се отпускат с рецепта и без рецепта. Всички страни от и извън ЕС взимат мерки, каквито са определили като важни за тях. Много български пациенти, които ходят за лекарства в Турция, казват че вече част от продуктите, които са купували се отпускат само по рецепта от турски лекар. В Гърция също са обявени такива мерки. Доста българи, които живеят в Канада и Германия идват и търсят тук лекарствени продукти, които са им необходими, защото при тях има недостиг. Оформя се една картина, която не е само за България, и трябва да се справим  за недостига на лекарства. Причините са всякакви - икономически, логистични и фармацевтични - повишеното потребление в световен план, по-малките мощности за производство, инфлацията, коментира в утринната програма на Радио Пловдив "Точно днес" Димитрия Стайкова от фармацевтичната колегия в Пловдив като уточни, че липсват голяма част от масово изписваните от лекарите антибиотици, а някои от тях нямат генеричен заместител. Тя отправи апел към всички лекарите и фармацевти да бъдат много гъвкави и там, където може да се осигури адекватно лечение, което да не е по-лошо от изписаното, да се действа. 

При симптоматичните противовирусни лекарства има достатъчно заместители, каза Стайкова. Тя отбеляза, че са изчезнали комбинираните тестове за коронавирус и грип тип А и Б. 

Търсенето на тези комбинирани тестове беше по-малко, отколкото търсенете на тестове само за коронавирус. Сега обаче ситуацията се обърна, защото се подозира, че грипът напредва . Когато всеки сам мисли, че е с грип, а не с коронавирус, рязко спадна търсенето на тестове за Covid. Не бива да подценяваме наличието му успоредно с другите респираторни инфекции, каза още Димитърия Стайкова. По думите й това са вирусни инфекции, които се донякъде се лекуват с еднотипни и идентични препарати. Колкото сме готови за едното, толкова и за другото, уточни още фармацевтът. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 

 

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33