Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от антибиотиците за деца липсват в аптеките

| обновено на 05.01.23 в 14:51
Димитрия Стайкова
Снимка: Стаматина Никова

Сблъскваме с доста голям недостиг на много и различни лекарствени продукти. Проблемът е не само за определени лекарства, а за всички лекарства, които се отпускат с рецепта и без рецепта. Всички страни от и извън ЕС взимат мерки, каквито са определили като важни за тях. Много български пациенти, които ходят за лекарства в Турция, казват че вече част от продуктите, които са купували се отпускат само по рецепта от турски лекар. В Гърция също са обявени такива мерки. Доста българи, които живеят в Канада и Германия идват и търсят тук лекарствени продукти, които са им необходими, защото при тях има недостиг. Оформя се една картина, която не е само за България, и трябва да се справим  за недостига на лекарства. Причините са всякакви - икономически, логистични и фармацевтични - повишеното потребление в световен план, по-малките мощности за производство, инфлацията, коментира в утринната програма на Радио Пловдив "Точно днес" Димитрия Стайкова от фармацевтичната колегия в Пловдив като уточни, че липсват голяма част от масово изписваните от лекарите антибиотици, а някои от тях нямат генеричен заместител. Тя отправи апел към всички лекарите и фармацевти да бъдат много гъвкави и там, където може да се осигури адекватно лечение, което да не е по-лошо от изписаното, да се действа. 

При симптоматичните противовирусни лекарства има достатъчно заместители, каза Стайкова. Тя отбеляза, че са изчезнали комбинираните тестове за коронавирус и грип тип А и Б. 

Търсенето на тези комбинирани тестове беше по-малко, отколкото търсенете на тестове само за коронавирус. Сега обаче ситуацията се обърна, защото се подозира, че грипът напредва . Когато всеки сам мисли, че е с грип, а не с коронавирус, рязко спадна търсенето на тестове за Covid. Не бива да подценяваме наличието му успоредно с другите респираторни инфекции, каза още Димитърия Стайкова. По думите й това са вирусни инфекции, които се донякъде се лекуват с еднотипни и идентични препарати. Колкото сме готови за едното, толкова и за другото, уточни още фармацевтът. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 

 

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ може да предложи Борисов за председател на НС

  "Не трябва да подценяваме възможността Борисов да играе оригинални ходове. Например, изобщо няма да се учудя, ако утре ГЕРБ предложи него за председател на Народното събрание", коментира в студиото на Радио Пловдив социологът Андрей Райчев. Според него криза около избора на председател на парламента би била абсолютно безсмислена и изкуствена...

публикувано на 18.06.24 в 16:23

18 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31