Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрият вариант за Пловдив е да купи 80-те дка до Гребната

| обновено на 13.01.23 в 13:08

Предложенията, които Общинският съвет в Пловдив обсъжда днес за зелените площи – частна собственост около Гребната база, предвидени за строителство, са излишни, смята кметът Здравко Димитров. Според него отчуждаване на 80-те декара не може да се случи. 

По думите му преговорите със собствениците продължават, като те проявяват добронамереност, заради създалото се напрежение. Търсим заедно варианти общината да придобие имота. Те са съгласни, но се изготвя правен анализ и оценка, коментира кметът. В разговорите ще участват общински съветници и представители на протестиращите.

Димитров обеща да се вземе най- доброто решение за града, като придобиването на терените от страна на общината е най- правилното.

В администрацията   все още не е получен протоколът от Общото акциотерно събрание на "Пълдин туринвест", но се подготвя обжалването на решенията. Това трябва да се случи до другия петък, когато изтича 14-дневният срок за обжалване. 

Здравко Димитров заяви още, че до края на годината изграждането на Зоопарка трябва да приключи.

10 минути почивка даде председателят на ОбС Александър Държиков след като във времето за изказване на гражданите думата взе Ашим Асан, чиято къща беше съборена като незаконна в Аджисан махала. Той е сред записалите се 11 граждани за изказване, протестиращите в защита на парка до Гребния канал на днешната сесия. 

Асан заяви от трибуната, че ако се наложи ще изкара хората от трите махали в защита на зелената зона. След като обаче в изказването си започна да употребява обиди и заплахи и излезна от темата за парка и започна с обвинения към общинския съвет и местната власт, бе помолен от квесторите да напусне. Стигна се до словестни сблъсици и микрофонът му бе отнет от председателя на ОбС и дадена почивка. 

До този момент /11.10 часа/  сесията не е тръгнала по същество и нито една точка от дневния ред не е подложена на гласуване. Продължават изказванията на гражданите, които се разграничиха от изказването на Ашим Асан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Някой се страхува от приемането на Закон за сценичните изкуства

Схемата за източване на театрите в Разград и Смолян ще стане по-ясно след включването на всички проверки, които текат от Инспекторатите към Министерството на културата и към Министерския съвет, смята Диана Андреева от „Обсерваторията по икономика на културата". На този етап за нея звучат странно обвиненията на прокуратурата и пускането под..

публикувано на 08.10.24 в 16:43

Липсата на кабинет и бюджетната каша бавят "украинската помощ"

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на  финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т. нар.„украинска помощ“. Проблемите с изплащането рефлектират  и върху всички земеделски стопани в България. Най-сериозният проблем е липсата на редовен кабинет . Един кабинет поема ангажименти към..

публикувано на 08.10.24 в 16:15

Ако имаме казус за решаване с младите хора, той е в нас

"С годините професионална работа установихме с колеги, че един от основните проблеми в личностното развитие на младото поколение са точно тези с възпитанието. Децата умеят да се образоват, родителите са достатъчно грамотни, за да направят това, но когато стане въпрос за възпитание като поведение в професионална среда, защото всички сме социални..

публикувано на 08.10.24 в 08:56

Българските политици масово са страхливци

Ограниченията спрямо обществените медии при отразяване на предизборната кампания са все по-анахронични и все по-неадекватни на съвременната ситуация, която най-малкото се отличава с изключително виска степен на скандалност и реч на омразата между самите политици. Това заяви в програма "Ден след ден" медийният експерт, културолог и преподавател..

публикувано на 07.10.24 в 16:12

Знанията по математика да са вход за Математическа гимназия

Знанията по математика - но не от Националното външно оценяване, да са основният критерий за прием в паралелките по информационни технологии в математическите гимназии. Това предложение пращат на образователното министерство от Българската асоциация по информационни технологии и още 4 организации от бранша.  "Тези гимназии търсят деца с изявени..

обновено на 07.10.24 в 15:58