Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Куршум джамия започва ремонт на три обекта в община Карлово

| обновено на 16.01.23 в 13:45
4
Снимка: БГНЕС-архив

Със символична „първа копка“ в Карлово започва работата по проект за консервация, реставрация и експониране на туристическата инфраструктура в общината. По него , с над 6 милиона лева, ще се ремонтират Куршум джамия и пространството към нея, Патевата къща в Карлово и Павурджиевата къща в Клисура.

Финансирането е по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  за развитие на туристически атракции на оперативна програма „Региони в растеж”, съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и чрез финансов инструмент, осигурен от фонда за устойчиво градско развитие.

Куршум джамия се намира в центъра на Карлово и не е действаща. Сградата е без минаре. Била е осквернявана в миналото. В края на миналата година Пловдивският апелативен съд я върна на община Карлово - след обжалване и отмяна на решението на окръжния съд от 2013-та, според което собствеността бе на мюфтийството. Съдебните дела около собствеността на Куршум джамия бяха съпътствани от поредица протести. 

След близо девет години приключи второ действие на съдебната сага за собстевеността  на Куршум джамия. Тя вече е паметник на културата от национално значение - една от първите джамии, построена в България. Предстои цялостно реставриране, обновяване на цялата площ наоколо, каза в интервю за Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той отбеляза, че обекът е изграден преди шест века, а на мястото са открити  исторически артефакти от тракийско светлище, монети от 13-ти век и парчета от каменен иконостас. 

Патевата къща  е част от  комплекса Старинно Карлово. Представя традициите в розопроизводството и лечебните качества на билките. В специално обособена стая са представени методите на извличане на различни етерични масла. 

Павурджиевата къща в Клисура показва възрожденския бит от 19-ти век, а в двора и е възстановена домашна розоварна. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25