Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реализирането на мандата ще е ритуално самоубийство за БСП


Шансовете на БСП за съставяне на правителство са минимални. Такава прогноза направи социологът Кольо Колев в програма "Ден след ден". Според него реализирането на мандата от БСП до голяма степен зависи от самата Нинова и от тава дали тя иска да  направи ритуално самоубийство на своята партия. 

Тогава е възможно да се състави мнозинство между БСП, ГЕРБ, ДПС и Български възход, но по думите му  всичките негативи ще паднат върху нея, а и едва ли самата партия ще разреши това.

"Но едва ли и  тя самата /Нинова/ ще  се реши на такъв ход. По-скоро времето ще бъде използвано, както беше  използвано досега. Всеки, който получаваше мандата, искаше да докаже колко е кооперативен, диалогичен, колко е  готов на компромиси, но ето видите ли другите какви са", допълни Колев.

Той смята, че различните формули за правителство целят да се снижи отговорността на политическите партии за политическата им позиция

"Дълбоко се съмнявам, че е възможно да бъде намерена такава формула, която хем да обедини необединяемото, хем да премахне отговорността върху всички, които са се обединили", допълни Колев

Той припомни, че още в началото в предизборната борба ГЕРБ се легитимира чрез отрицание на своите противници. ПП се легитимира анти-ГЕРБ, както и ДБ, а също и БСП. 

"При това положение как може да си представим след това някакво обединение. То ще изглежда като обединение между така наречените крадци, мошеници и лъжци, които пък твърдят, че се борят срещу крадците и мошениците. При това положение  няма особено позитивни ходове. Шансовете за правителство са почти нулеви и всякакви формулировки за експертен, антикризисен  кабинет са опит да се изтласка политическата отговорност от участниците в този процес, условно казано диалог", коментира социологът.

Според него шансовете при нови избори са на страната на ГЕРБ, които във времето размиха своята отговорност и успяха да излязат от изолация. По думите му ПП направи много грешки и ще понесат повече щети, особено след днешната публикация за таен износ на оръжие за Украйна.

Колю Колев допълни, че войната няма начин да не окаже влияние върху политическите процеси у нас и съответно върху предстоящите избори у нас. Световните процеси имат значение както в европейския, така и в българския политически живот, категоричен е социологът.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20