Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебен спор бави почистването на Марица край Стамболийски

Основният аргумент, който ни въвлече в тази съдебна битка с областната управа, беше, че решението на РИОСВ-Пловдив беше в тотално нарушение на националното законодателство и европейското законодателство, като бяха нарушени 2 директиви – за ОВОС и за хабитатите“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Добромир Добринов от WWF-България, старши експерт по природозащитно законодателство.

Другият аргумент, който ни накара да влезем в това дело, е, че от няколко години ние възстановяваме една крайречна гора. Това почистване, както е зададено, би създало проблем за развитието на тази гора“ – уточни Добринов.

Това, което трябва да се разбере, е, че за крайречните гори няма легална дефиниция. В науката за крайречни гори се приемат онези гори, чиято растителност зависи пряко от водата в коритото на реката. Те могат да бъдат разположени по бреговете, но могат да бъдат и в коритото на реката, когато се наричат речни галерии“ – обяснява Добринов.

Тук Областната управа започва да изважда тълкования, че не може в една река да има крайречни води. Може! Има и речни галерии. В река Марица има и острови с гори. Точно този спорен участък попада в две защитени зони – едната е директивата за птиците, другата е директивата за местообитанията. И това е един от аргументите на съда всъщност да върне цялото инвестиционно предложение на етап проверка за допустимост, за да може да се прецени въздействието върху защитената зона“ – заяви Добринов.

"Фирма "Агроника инвест" трябва да поиска от РИОСВ оценка за въздействието върху околната среда - това идва в духа на съдебното решение" - заяви в интервю за Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев.
По публикацията работи: Стоян Терзиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инвестициите в книги води до икономически просперитет

„ Книгите пътуват и отиват при хората, за да могат хората да си спомнят за книгите и да ги четат. Защото когато четат повече, могат да взимат информирани решения, не се поддават на манипулации, развиват критично мислене и въобще така се грижим за икономическия просперитет. Защото инвестициите в книги, образование и четене имат обективна..

публикувано на 07.06.24 в 17:14

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33