Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30 процента от едрата дървесна растителност в парка е остаряла и изсъхнала

За "Лаута" е необходим цялостен проект и дългосрочни мерки

Парк „Лаута“ е на площ около 450 дка и е сред любимите места за разходка на пловдивчани.


Служители на ОП „Градини и паркове“ и тази седмица ще продължат да премахват изсъхнали дървета и клони в парк "Лаута". Спешните мерки се предприемат, след като в края на миналата година станаха ясни окончателните резултати от проведеното фитосанитарно обследване на растителността и изготвените от Лесозащитна станция – Пловдив анализи, които потвърдиха тревогата за влошеното състояние на дърветата. 

Това съобщи  в интервю за Радио Пловдив директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев. Според него много дървета са над пределната си възраст, тъй като са на 80 години.

Парк „Лаута“ е на площ около 450 дка и е сред любимите места за разходка на пловдивчани.

„Около 30 процента от едрата дървесна растителност в пловдивския парк „Лаута“ е остаряла и изсъхнала. Пострадали са най-вече видовете бяла акация, явор и бряст. Периодично се провежда санитарна сеч и успоредно с нея се засаждат нови дръвчета“, допълни Казарев.

Той припомни, че през миналата година външни експерти  са извършили периодичен мониторинг на растителността, събрани са пробни материали. Изготвените от Лесозащитна станция – Пловдив анализи потвърждават тревогата за влошеното състояние на дърветата. 

Според представените от Лесозащитната станция анализи причините са комплексни, обясни директорът на общинското предприятие.

" Повечето видове дървета, от които е създаден паркът, са над пределната им възраст . Установени са също гъбични заболявания. Настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата и хидрологичния режим – повишение на температурите,  понижаване на атмосферната влажност и нивото на подпочвените води, също оказват негативно влияние върху  растителността в лесопарка," допълни Казарев.

По думите му От „Градини и паркове“ вече са изпратили до общината констатациите от направеното обследване. Дали са и конкретни предложения за спасяването на „Лаута“. Освен краткосрочните мерки за премахване на потенциално опасната растителност край алеите, още през 2023 г. трябва да започне подготовката на мащабен проект.

Според него обаче, за да е прецизен проектът, са необходими много сериозни предпроектни проучвания, включително геодезично заснемане, устройствено техническо и инфраструктурно обследване на територията и инвентаризация на растителността. Има ли готов проект с ясна количествено-стойностна сметка, може да се търси финансиране за изпълнението му, включително и от европейските фондове.

По случая с падналото дърво пред блок на ул. „Богомил“, което миналата седмица нарани 3 момичета, Козарев обясни, че сигнал за това опасно дърво в предприятието не е бил подаван. Дървото видимо е било здраво, а загниването е било в корена. 

Той увери, че от предприятието реагират на всеки сигнал, като съвместно с районите администрации се предприемат необходимите действия.

Интервюто с Веселин Козарев може да чуете от прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56