Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измества ли изкуственият интелект човешкото мислене?!

Снимка: OpenAI

Нова компютърна технология създава текст, подобен на такъв, който е сътворен от човека. С компютърна програма и езиков модел може да се генерира например мотивационно писмо, научна статия, реклама, дори инструкции за програмисти. 

ChatGTP (чат джи ти пи) е разработен от една от големите организации в сферата на изкуствения интелект и на този етап може да се ползва безплатно след регистрация с електронна поща и телефонен номер. 

Визията на тази технология е като чатботовете, които напоследък все по-често се използват като начин на комуниакция в интернет с предварително зададаени изрази. 

Въвеждат се езикови конструкции, на които е била обучена системата, а те поразително много приличат на интелект, но все пак не са. Това са устойчви словосъчетания, но създадените между тя връзки, изнендващо много приличат на смислени, каза в интервю за Радио Пловдив IT-експертът Димитър Ганчев. 

Ресурсът, който се ползва, е създаден от набор от уебсайтове и пълния текст на аглийската версия на Уикипедия. Първоначално текстовете са на английски, но преводът им на друг език може да се извърши лесно с виртуален преводач, каза още Ганчев.  По думите му  обаче не може да сме сигурни, че създаденият текст е верен и не трябва да му се доверяваме напълно, тъй като не става дума за алгоритми, които да копират начина, по който хората разсъждават. Освен това и базата данни не се обновява своевремнно.  

  • Ползата

Първо се смяташе, че изкуственият интелект ще замести по-простичките професии и ще замести по-скоро физическия труд. Започнаха да се създават картини, които заместват прекрасно работата на художник илюстратор, като ползват база данни от най-известните художници и създават нови картини. Със сигурност ще има полза, но все още не се знае къде ще се появи - обикновено там, където не я очакваме, коментира Ганев. 

  • Вредата 

Наличието на изкуствен интелект може да ни накара да не използваме естествения. Ако му възложим да избира между две равноправни, но алтернативни гледни точки, не сме сигурни, че няма да избере една от тях и да я представи като правилна. Изкуственият интелект ще ни решава ежедневните задачи, ще ни рисува илюстрации в познати стилове, но кой ще измисли новото съдържание, каза  още експертът. 

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Диммитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58