Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик поставиха първите контейнери за текстил

В Пазарджик вече се поставени първите контейнери за събиране на дрехи, обувки и домашен текстил. Те са 13 на брой, обозначени са със знака на БЧК и разпределени на възлови места в града.  Поставянето им е по проект за събиране на текстил на територията на общината. Ще се събират всякаквъв вид текстилни отпадъци. Впоследствие те ще се сортират и преработват. Годните за употреба ще се даряват, а останалите – рециклират. 

Разделното събиране на всякакъв вид отпадъци е от изключително значение. В тази връзка проведохме разговри с партньори, сред които БЧК и стигнахме до споразумение те да разположат и обслужват такъв тип контейнери, пилотно 13. Направили сме проучване и очакваме да има голям граждански интерес, каза в интервю за Радио Пловдив зам.-кметът на Пазарджик Петър Петров.

Тази събота се организира и кампания за събиране на текстилни продукти на паркинга на един от големите хипермаркети – до библиотеката. Там ще могат да се предават и по-обемисти текстилни отпадъци.

Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Тя започна още през 2026-та година от Пловдив и днес в града има 40 контейнера за текстил. Предстои да бъдат поставени и в община Родопи. 

Над 250 са контейнерите с логото на БЧК в страната. Има ги в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Перник, Асеновград, Велико Търново, Габрово, Севлиево и някои по-малки населени места. През следващите години се очаква броят им да достигне 1000. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Шофьор загина при челен сблъсък на Подбалканския път

Мъж на 30 години загина при тежка катастрофа на подбалканския път край ханче „Певците“ към 18,30 ч. Между селата Иганово и Кърнаре челно са се сблъскали два леки автомобила - Ауди А5 и БМВ. В БМВ-то е имало затиснат човек - мъж на 42 години от София. При изваждането му от колата шофьорът е издъхнал. С него са пътували съпругата му - на 42..

публикувано на 01.06.24 в 20:30

Пуснаха джигита, фучал из Пловдив със 140 км/ч

19-годишният Петър Попов, летял из пловдивските булеварди със 140 км в час, бе освободен с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Според съдиите няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Прокуратурата обяви, че ще обжалва това решение. За шофирането на младежа бяха разпространени кадри в социалните мрежи..

публикувано на 01.06.24 в 15:07

Потушен е пожар край граф Игнатиево

Пожарникарите гасиха пожар тази сутрин край пловдивското село Граф Игнатиево.  Огънят лумнал в склад на фирма за месо около 6,30 ч. Няма пострадали. Не са засегнати други сгради.  Задимяването е попречило на движението по карловския път. Пожарът е овладян от екип с 6 противопожарни коли.

публикувано на 01.06.24 в 12:30

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията,..

обновено на 01.06.24 в 08:55

Доброволците от 112 правят демонстрации на Гребната база

Днес и утре Доброволно Формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив  организира празник на открито, посветен на  Деня на детето и 5 юни – Деня на българския доброволец при бедствия.  На трибуните на Гребната база децата, младежите и всички пловдивчани ще бъдат запознати дейностите, оборудването и методите на работа при височинно спасяване,..

публикувано на 01.06.24 в 08:55