Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знамето на Карабунар ще се вее на Антарктида

4
Снимка: Иван Каменарски, личен архив

Съвсем скоро колекцията флагове на български населени места на Ледения континент ще се увеличи с още един. 

Знамето на село Карабунар, община Септември, ще се развее на Антарктида. Очаква се това да се случи след 14 февруари, когато пристигне българската експедиция, разказа за Радио Пловдив кметът на селото Иван Каменарски.

„Това стана в голяма степен благодарение на хидробиолога доц.д-р Любомир Кендеров, който участва за 4-ти път в антарктическа експедиция и е родом от Карабунар“, обясни Каменарски. На Антарктида доц. Кендеров участва в научен проект, посветен на морските дънни организми.

Кметът му е връчил знамето на селото, одобрено съвсем наскоро, което да бъде поставено в българската полярна база на остров Ливингстън. Това е станало в присъствието на ръководителя на експедицията - професор Христо Пимпирев, доайен на българските изследвания в Антарктика вече 35 години, директор на НЦПИ и председател на Български антарктически институт.

"В разговор с професор Пимпирев се разбрахме Карабунар да стане официален доставчик на червено вино за следващата експедиция, като той ме упълномощи да предприема действия за осъществяване на инициативата", разказа още кметът Иван Каменарски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Николай Няголов в „Добро утро, ден!“

Известният у нас и в чужбина художник Николай Няголов е гост в рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица. Роден е в Ловеч. Завършил е Националната гимназия за приложни изкуства в Троян, специалност „Керамика“. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет, със специалност „Графика“. Животът обаче го отвежда в Пловдив,..

обновено на 07.06.24 в 19:18

Инвестициите в книги води до икономически просперитет

„ Книгите пътуват и отиват при хората, за да могат хората да си спомнят за книгите и да ги четат. Защото когато четат повече, могат да взимат информирани решения, не се поддават на манипулации, развиват критично мислене и въобще така се грижим за икономическия просперитет. Защото инвестициите в книги, образование и четене имат обективна..

публикувано на 07.06.24 в 17:14

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35