Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват безплатни онкологични прегледи в КОЦ - Пловдив

| обновено на 30.01.23 в 08:43

Седмица на отворените врати под надслов „Заедно в борбата срещу рака“ започва от днес в Кмоплексен Онкологичен център-Пловдив. Кампанията е по повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари.

Всеки един желаещ да се запише за безплатен профилактичен преглед, може да го направи на следните телефони: 032/278 721, 032/278 765 , 032/278 761, 032/278 762.  Прегледите ще се проведат в часовете между 12,00 и 14,00 часа в сградата на Диагностично-консултативен блок на центъра.

„Всяка година в „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ организираме различни кампании за профилактични прегледи, от които се възползват стотици пациенти. Лечебното заведение разполага с най-иновативните и щадящи методи за лечение на раковите заболявания, а висококвалифицираните ни специалисти консултират и лекуват пациенти от цяла България. Със закупуването на новия линеен ускорител, който бе въведен в експлоатация през месец септември, качеството на предлаганите от нас методи за лечение ни постави редом до много европейки болници. Няма да спрем да повтаряме, че ранната диагностика е ключът към успешното лечение.“, заяви управителят на лечебното заведение доц. д-р Тихомир Дерменджиев по повод стартиращата седмица на отворените врати.

В интервю за Радио Пловдив доктор Веселина Йорданова каза, че има плавно повишение на случаите на пациенти с онкологични заболявания. Диспансеризирани в Комплексния онкологичен център са 48 000 души.

„Това не означава само хора, които се лекуват. Това означава хора, които се наблюдават, с удължена преживяемост и такива, които са излекувани“, обясни доктор Йорданова.

Ракът на млечната жлеза е най-честото регистрирано заболяване в Пловдив през миналата година, следват онкологичните заболявания на простатата и бял дроб. В Пазарджик на първо място също са заболелите от рак на гърдата, но на преден план излиза и рак на дебелото черво.

Подобна е и статистиката в Смолянска област. Най-много са хората с рак на гърдата, белия дроб и дебелото черво.

Доктор Йорданова подчерта, че за някои от кабинетите вече са изчерпани часовете. Всеки обаче може да се прегледа и извън рамките на кампанията, каза още Йорданова.

Ракът е едно от най-разпространените заболявания в света. Близо 3 млн. души в ЕС са били диагностицирани с рак през 2020 г., а 1,27 млн. души са починали от онкологични заболявания. Това прави рака втората водеща причина за смъртта на хората в ЕС след сърдечно-съдовите заболявания. 
Цялото интервю с доктор Веселина Йорданова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Заловиха шофьора, хвърчал с висока скорост в насрещното движение

Пазарджишките криминалисти установиха и заловиха безразсъдния шофьор , който бе заснет да кара с висока скорост в насрещното платно, на изхода на Пазарджик към магистрала „Тракия“.  Клипът събра множество възмутени реакции, а полицията се самосезира и бързо издири водача.  "След узнаването за тези публикации служители от сектор "Пътна полиция"..

публикувано на 13.06.24 в 16:55

Индийски шофьори ще ни возят в пловдивските градски рейсове

До 2 месеца 30 индийски шофьори подкарват пловдивските рейсове. Те ще се движат по линиите, които обслужва фирмата "Автотранс Чолаков". Договор с тях вече е подписан, предстои да минат процедурите за наемане на работници от трети страни. Пловдивският превозвач е прибягнал до наемането на шофьори от трети страни заради недостига на кадри в сферата...

публикувано на 13.06.24 в 16:38

До края на годината в Пловдив ще има 25 камери за контрол на скоростта

Община Пловдив започва поставянето на съоръжения за камери за контрол на скоростта, които предстои да бъдат осигурени от МВР. Решението бе взето на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата.  От Областна дирекция на МВР – Пловдив са фиксирали 5 ключови пътни артерии, на които първоначално да бъдат..

обновено на 13.06.24 в 16:26

Обновяват панорамната площадка над тунела

Започна обновяване на панорамната площадка над тунел-север на булевард „Цар Борис Трети Обединител“. Надписът „ПЛОВДИВ“, изписан с помощта на 3000 храсти лигуструм, е оформен, а между буквите е направена насипка от бели камъчета, което допринася за по-добрата видимост. Всяка от буквите е с височина 2 метра,  общата дължина на надписа е 20..

публикувано на 13.06.24 в 16:24

Две украинки се изгубиха в скалиста местност в Родопите

Две жени от Украйна са открити след повече от три часа издирване снощи в гората край Смолян, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Елена Стоилова. Жените – майка и дъщеря, били на разходка в местността Елинска река. След като дълго не успели да намерят пътя към града, те подали сигнал на спешния телефон. Незабавно към мястото е изпратен екип..

публикувано на 13.06.24 в 15:36