Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски стопани са против Стратегическия план

Екосхемите са трудно приложими в България на този етап

Снимка: https://agri.bg/

Земеделци поискаха да бъдат чути от президента и премиера, тъй като земеделското министерство остава глухо за техните искания. 8 организации искат да бъде спрян Стратегическият план за развитие на земеделието в България и в него да бъдат направени промени. За ескалиращия конфликт между браншовите организации и земеделското министерство в програма "Ден след ден" говорим с Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Браншови организации апелират за незабавни промени в Стратегическия план. Сред тях са тези за екосхемите, които са 8 на брой и са съвсем нови за българските земеделци.

Божидар Петков каза: "Стигна се до тук по две причини. От месец и половина нашият бранш, както и колегите от секторите  животновъдство и лозарство сме силно обезпокоени от пропуските в Стратегическия план."

"До дни приключва действието на това служебно правителство, което не ни обърна внимание и не направи нищо по нашите искания, и ние се обръщаме към президента да даде насоки и указания към новото земеделско министерство", подчерта Петков. 

"Имаме още 200 забележки от нас и другите браншове, които не са коригирани", съобщи Петков. Той допълни, че голяма част от политическото ръководство на МЗ не искат да направят поправки с мотива, че са финализирали плана през декември 2022 г.

Петков каза още пред Радио Пловдив: "Има лобита и доказването им подлежи на дискусии и срещи. Стигаме до убеждението, че такъв тип екологични мерки, могат да идват от хора, които не са свързани пряко с производството. Ние няма срещу кого да протестираме днес, защото буквално очакваме новото управление. В случай, че бъде назначен същият служебен земеделски министър и не предприеме мерки за промени в Стратегическия план, ще обявим протести." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага..

обновено на 14.05.24 в 15:31

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56