Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на Върховния комисариат за бежанците посетиха Пловдив

Зам.-кметът Стефан Стоянов се срещна с представители на Върховния комисариат за бежанци към ООН (ВКБООН) и Държавния департамент на САЩ по повод интеграцията на украинските бежанци в България. 

Сред тях бяха Остин Ериксън – програмен анализатор за Централна Азия и Европа към Бюрото за население, бежанци и миграция на Държавния департамент на САЩ, съветникът по закрилата на ВКБООН, Агенция на ООН за бежанците Петя Караянева и съветникът по комуникации на ВКБООН Борис Чеширков.

„Щедростта на българския народ е голяма. Това е първата ми визита тук и се радвам да видя, че местната и държавната власт са изключително активни в подпомагането на украинските бежанци“, сподели Остин Ериксън.

„Българите отвориха домовете си за украинците, бягащи от войната. Мнозина пловдивчани се включиха като доброволци, дарявайки храни и стоки от първа необходимост. Украинците се интегрират, намират работа. Два дневни центъра за деца на украински бежанци от 3 – 6 годишна възраст  отвориха врати в Пловдив, над 300 деца са записани в пловдивски училища и градини. Много са и извънкласните дейности по интереси, които децата могат да посещават“, обясни Стоянов.

Зам.-кметът допълни, че временният център за настаняване на бежанци в бившата Белодробна болница в момента е дом на стотици украинци и припомни, че еврокомисарят за работни места и социални права Никола Шмит посети центъра и даде висока оценка за създадената база и осигурените условия за настаняване на украински граждани.


По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Урсула фон дер Лайен: Благодаря за подкрепата за Украйна!

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив.  Тя бе посрещната с голям интерес от пловдичани, които изпълниха Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата е  част от..

обновено на 02.06.24 в 20:54

Урсула фон дер Лайен изпълни Античния театър в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата и се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата..

обновено на 02.06.24 в 20:02

Пловдивският митрополит Николай потвърди отказа си да е патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай заяви: "Кой ще е патриарх ли? Аз няма да съм, това мога да ви заявя. А кой ще е патриарх..

обновено на 02.06.24 в 19:14

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42